Hirdetés

Transmeta: game over!

Elkelt a Transmeta. Az egykor ambiciózus processzorpiaci terveket dédelgető kaliforniai vállalat részvényeit a digitális videofeldolgozó chipeket tervező Novafora vásárolja fel, összesen körülbelül 255,6 millió dollár készpénzért. Az ügyletre mindkét cég igazgatótanácsa áldását adta, az már csak a tulajdonosok és az illetékes hatóságok jóváhagyására vár. A tervek szerint a felvásárlás 2009 első negyedévében zárul le, de a megállapodás szerint a Transmeta új licencüzletet már most is csak a vevő beleegyezésével köthet.

A Novaforát – mely korábban egy évig Sipharos néven működött – 2005-ben gründolta Zaki és Shlomo Rakib, akik a modem-, majd a digitálisvideo-piacon érdekelt Terayon Communications alapítóiként váltak ismertté. Utóbbit tavaly nyáron a Motorola vásárolta meg 140 millió dollárért. A még kezdő vállalkozásnak tekinthető, San José-i központú Novafora digitális videofeldolgozó processzorokkal akar piacra lépni, de egyelőre nem rendelkezik termékkel. A cég az akvizícióval nemcsak technológia, hanem tapasztalt mérnökcsapat birtokába is jutott – ebben a fázisban mindkettőre nagy szüksége van.

Hirdetés

Az ügylet pontot tesz a Transmeta rövid történetének végére, és ezzel egy újabb ígéretes vállalkozás tűnik el az általános célú mikroprocesszorok piacáról.

Az elképzelés jó volt...

Amint az ismert, a Transmeta volt az első olyan processzortervező vállalat, amely felismerte, hogy idővel a nagy fogyasztás válik majd a chipek teljesítménye növelésének gátjává. Az 1995-ben alapított és a tőzsdére 2000-ben bevezetett vállalat első chipje, a Crusoe megalkotásakor a VLIW (Very Long Instruction Word – hosszú utasításszavú) architektúra mellett tette le a voksát, mely ritkaságszámba megy az általános célú processzorok mezőnyében. (Az Intel Itanium lapkája épült hasonló tervezési elvek szerint.) Ennek a döntésnek az volt a hátulütője, hogy a processzor nem volt kompatibilis a PC-khez írt x86-os szoftverekkel: az együttműködést – melynek biztosítása a piaci újonc számára létkérdés volt – a lapkába integrált ún. code-morphing fordítószoftver biztosítja. Ugyanakkor ez a megoldás lehetővé tette a tranzisztorok számának és a chip bonyolultságának a csökkentését, ami alacsonyabb fogyasztással jár.

Nem jött be

Sajnos a szimpatikus elméletet nem igazolta a gyakorlat. Minthogy a szoftver nem volt képes felvenni a versenyt a kézzel optimalizált hardverrel, a Crusoe teljesítménye elmaradt a várttól. A későbbi generációk fejlesztése során – továbbra is megtartva a VLIW-alapokat – a Transmeta elsősorban a lóerő növelésére koncentrált. Nem eredménytelenül, hiszen az új generációs Efficeon már jóval versenyképesebb teljesítményt nyújtott, mint a neves hajótöröttről elnevezett elődje. A fejlesztések azonban többnyire csak jelentős késéssel öltöttek testet, a vállalatnak ugyanis nem volt szerencséje a processzorait gyártó partnereivel.


Kis processzor, kis pénz

Eközben a cég folyamatosan veszteséges volt. 1998 januárja és 2005 júniusa között összesen 635 millió dollár mínuszt halmozott fel 134 millió dollárnyi árbevétel mellett. A fenntarthatatlan pénzügyi teljesítmény miatt a Transmeta 2005-ben kiszállt a processzorbizniszből, és azóta technológiái licenceléséből tartotta fenn magát.

A vállalat az akvizícióval egy időban most azt is bejelentette, hogy licencmegállapodást kötött az Advanced Micro Deviceszel (AMD), amely a technológiák használatáért cserébe visszaadja egy évvel ezelőtt 7,5 millió dollárért vásárolt, 700 ezer részvényből álló tulajdonrészét a Transmetának.

Azóta történt

Előzmények