Hirdetés

Tőzsdén a TvNetWork

Hirdetés

Tegnap megkezdte tőzsdei pályafutását a 2000 októberében megalapított TvNetWork Telekommunikációs Szolgáltató Nyrt., ennek alkalmából a társaság gazdasági igazgatója és elnöke, Nemes Attila szólaltatta meg a kereskedés kezdetét jelző csengőt. A befektetők a tőzsdére bevezetett 13 millió 536 ezer darab, egyenként száz forint névértékű, „A” sorozatú törzsrészvénnyel a B kategóriában kereskedhetnek. Az egymillió 700 ezer, szintén száz forint névértékű, „B” sorozatú szavazatelsőbbségi részvényből álló pakettet – melyek az „A” sorozathoz képest tízszeres voksra jogosítanak a közgyűlésen – nem vezették be. A szavazatelsőbbségi papírok többsége továbbra is a cég legnagyobb tulajdonosa, Nemes Attila kezében marad. A társaság jegyzett tőkéjének (1523,6 millió forint) növelésére Nemes tervei szerint – a tőzsdei aktivitás függvényében – még az idén sor kerülhet.

A társaság 2005 októberében lépett be a Tőzsdeképes Cégek Klubjába, a tőzsdei debütálást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium programja támogatta, a bevezetés mintegy 50 millió forintos költségének felét finanszírozva. A TvNetWork Magyarország ötödik legnagyobb internetszolgáltatója és tizedik legnagyobb kábeltelevízió-szolgáltatója.

Jelenleg a gyors növekedés fázisában jár, az árbevétel és az előfizetők száma dinamikusan növekszik, ezzel együtt a jelentős költségek miatt egyelőre csak szerény nyereséget termel. Nemes a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a 2005-ös év eredményének visszaesése egy nagyobb részvénypaketten elszenvedett – mintegy 100 millió forintos – veszteségnek tudható be. A társaság tervei között a következő évekre gyors növekedés, újabb szolgáltatások bevezetése és akvizíciók szerepelnek. Nemes szerint a részvényt elsősorban hazai magán- és pénzügyi befektetők, esetleg kockázatitőke-alapok fogják vásárolni. Az első kereskedési napon élénk érdeklődés fogadta a parketten, a társaság részvényei 117 millió forint értékben forogtak, az utolsó papírok 223 forinton cseréltek gazdát.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a BÉT a jövőben hozzá kíván járulni ahhoz, hogy növekedjen a kisebb tőzsdei cégek átláthatósága. Elemzőket, brókercégeket és bankokat szándékozik megbízni azzal, hogy a kisebb kapitalizációjú társaságokról, így a B kategóriás cégekről is készítsenek elemzéseket. A több információval segíteni kívánják a befektetőket, akik mindezek birtokában nyugodtabban vásárolhatnak a kevésbé ismert vállalatok részvényeiből is, megalapozottabb pénzügyi döntéseket hozhatnak. A tőzsdeelnök konkrétumokat nem közölt a tervvel kapcsolatban, de elmondása szerint közel állnak a megállapodáshoz.

Azóta történt

Előzmények