Szoftverhibás Priusokat hív vissza a Toyota

Egyes esetekben egy hiba miatt menet közben leállhat a motor.

Az autógyártó a weboldalán jelentette be, hogy egyes Prius modelleket a hibridrendszer hibája miatt ingyenes javításra visszahívnak. A hivatalos bejelentés szerint az Egyesült Államokban ez körülbelül 267 ezer autót érint – néhány autós szaklap a forrás megjelölése nélkül azt írja, hogy összességében világszerte mintegy 752 ezer kocsiról lehet szó.

Hirdetés

A szóban forgó modellek a 2013 és 2015 között gyártott Priusok, illetve a 2014 és 2017 között gyártott Prius v-k (Európában: Prius+-ok) közül kerülnek ki. A vállalat indoklása szerint arról van szó, hogy „ritka esetekben” a hibridrendszer egyes hibák észlelésekor nem vált át előírásszerűen biztonságos üzemmódba, hanem lefullad a motor, és bár a fék és a szervókormány továbbra is működőképes marad, bizonyos szituációkban ez veszélyes lehet.

A Toyota nem tud arról, hogy ez a hiányosság eddig balesethez vezetett volna, de megelőzésképpen elrendelték a visszahívást. A közlemény szerint a javítás szoftverfrissítést jelent, de ha a visszahívott jármű rendszerét átvizsgálva azt tapasztalják, hogy az adott kocsinál korábban már fellépett ez hiba, akkor az invertert is kicserélik.

A Toyota az érintett járművek tulajdonosait augusztus végéig értesíti.

Azóta történt

Előzmények