Továbbra is lendületben a Mindentudás Egyeteme

A Mindentudás Egyeteme előadássorozat – francia minta alapján – György Péter kezdeményezésére indult el két évvel ezelőtt. Azóta 77 előadást tartottak, Budapest után eljutottak nagy egyetemi városokba (Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém) és külföldre is (Révkomárom); az egyes előadások tévés nézettsége 250-300 ezer főre rúg. A Mindentudás Egyetemének honlapja is népszerű: hetente 5000 látogatót keresi fel, a 14 000 regisztrált felhasználó pedig 19 000 hozzászólással járult hozzá a fórumához. A főszervezők (a Magyar Tudományos Akadémia és a Matáv, valamint csatolt vállalatai) sikeresnek ítélik az előadássorozatot, ezért elkötelezettek a folytatása mellett – közölték hétfőn, az ötödik és a hatodik szemeszterről szóló sajtótájékoztatójukon.

Hirdetés

Ami a közvetlen jövőt illeti, nyáron sem kell Mindentudás Egyeteme nélkül maradnia az érdeklődőknek. A szervezők a 4. szemeszterben debütált klubelőadások mintájára nyári ME klubokat tartanak. Ezek az A38-as hajón kapnak helyet, 5 percnyi sétára az ME állandó előadáshelyétől, a BME Informatikai Épületétől. Az előadások tematikájának címe: A művészet és a természettudomány határán. Ebben különösen érdekesnek ígérkeznek a Doktor Faustus – gyakorlati zeneszerzés, elméleti matematika, irodalom, illetve a Lélektitkok – művészet, elmebetegség, önteremtés című előadások. A klubelőadások során sokkal több interakcióra van lehetőség.

Az ötödik szemeszter nyitóelőadását Berend T. Iván, az MTA egykori elnöke tartja a globalizációról. Külön felhívjuk a figyelmet Györfi László előadására az információról, valamint Maróth Miklós értekezésére az iszlámról. Ebben a szemeszterben az ME eljut Erdélybe és egy újabb egyetemi városba, Debrecenbe is. Október 25-én, harmadik köztársaságunk kikiáltásának 15. (+ 2 napos) évfordulóján egy meglepetés előadás készül az alkotmányunkról.

A hatodik szemeszter két témája a fizika (ugyanis 2005 a fizika éve), valamint József Attila, akinek 100. születésnapját fogjuk ünnepelni. Áprilisban tehát komoly költészeti előadás várható. Amit ezenkívül tudni érdemes, hogy elindult egy sms-játék is, mellyel nyerni lehet: mind tudást, mind nyereményeket. Részleteket a szórakozóhelyeken kihelyezett freecardokon és az ME honlapján lehet megtudni.

Azóta történt