Tovább szárnyal az Intel

Stacy J. Smith
Stacy J. Smith

Az első negyedévben 3,2 százalékkal kevesebb PC fogyott a világon, mint egy évvel korábban. Az IDC szerint a nem is olyan régen hátunk mögött hagyott pénzügyi válságot követő első forgalomcsökkenést több tényező együttes hatása magyarázza: az üzemanyagárak és általában a fogyasztási cikkek árának emelkedése, a Japánt sújtó természeti csapás számlájára írható alkatrész-ellátási zavarok, valamint a tabletek óriási népszerűsége mind visszahúzta a személyi számítógépek piacát. A piackutató eredetileg szerény, 1,5 százalékos növekedést várt, az ennél is kiábrándítóbb számokban több szakértő a PC-korszak végének előszelét vélte felfedezni.

Alighanem elhamarkodottan. A PC-piac motorja, az Intel tegnap publikált első negyedéves jelentésében ugyanis nyoma sincs a hanyatlás jeleinek. A kaliforniai chipgyártó – és ezen a menedzsment maga is meglepődött – ismét házi árbevételrekordot döntött.

A március 27-én zárult trimeszterben a forgalom 25 százalékkal, 12,8 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 29 százalékkal, 3,16 milliárd dollárra nőtt. A vállalat ebben az időszakban zárta le a McAfee és az Infineon mobiltelefonos chipeket fejlesztő üzletágának felvásárlását, e két biznisz körülbelül 500 millió dollárral járult hozzá a forgalomhoz. „Rendkívül erős negyedévet zártunk, sokkal jobbat, mint amire számítottunk” – ismerte el Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató. A Sandy Bridge processzorokhoz szánt vezérlőchip hibájának javítása a vártnál alacsonyabb költségekkel járt.

Az erős számok hátterében változatlanul a vállalati és a fejlődő piacokon tapasztalható intenzív kereslet áll, a fejlett gazdaságokban a fogyasztói szegmens továbbra is visszafogott; a PC-s üzletág forgalma 17 százalékkal, 8,6 milliárd dollárra emelkedett. A várakozásokon felül teljesített az adatközponti részleg is, mely éves összehasonlításban 32 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra növelte az árbevételét. A McAfee-akvizíciónak köszönhetően a szoftveres divízió nőtt a legdinamikusabban: itt a forgalom 220 százalékkal, 240 millió dollárra emelkedett. Az Atom-platform is relatíve jól muzsikált: e processzorokból és chipkészletekből 370 millió dollár értékben fogyott a negyedévben, ami 4 százalékkal több, mint egy éve.

A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 61 százalék volt. A jelenlegi, második negyedévre a vállalat 12,3–13,3 milliárd dollár árbevételt vár, többet, mint amire az elemzők számítottak (11,9 milliárd).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények