Tovább késik a 64 bites Windows

Hirdetés

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy 2005 első félévére halasztja a Windows Server 2003 első szervizcsomagjának, valamint a Windows Server 2003 for 64-bit Extended Systems és Windows XP 64-bit Edition for 64-bit Extended Systems operációs rendszereknek a piacra dobását – írja a CNET. A 64 bites kiterjesztéssel rendelkező x86-os processzorokhoz írt Windowsoknak az eredeti tervek szerint az idei első félévben kellett volna megjelennie, ám később a Microsoft a második félév végére tolta ki a premier dátumát. A vállalat közleménye szerint a fejlesztés során az elsődleges szempont a felhasználói igények mellett a minőség, és nem egy meghatározott határidő betartása.

A késés az AMD-t érintheti legérzékenyebben, hiszen a sunnyvale-i chipgyártó nyolcadik generációs – Opteron és Athlon 64 – processzorainak egyik szexepilje éppen az x86-os utasításkészlet 64 bites kiterjesztése. Az asztali és szerver operációs rendszerek piacán egyaránt erős Windows támogatása nyilvánvalóan lendíthetne a lapkák eladásain, ám egyelőre csak a Linuxok képesek kihasználni az AMD processzorok minden képességét.

Az Insight 64 vezető elemzője, Nathan Brookwood úgy látja, hogy a halasztással a Linux piacot nyerhet, miközben az Opteron versenyképessége nem szenved csorbát. "32 biten is remekül teljesítenek [az Opteronok], és állják a sarat az Intel Xeonokkal szemben" – fogalmazott Brookwood.

Azóta történt