Tovább kell várni a SES-9 műholdra

Megint nem sikerült eljutni a Falcon-9 hordozórakéta kilövéséig, az oxidálóanyag feltöltése nem történt meg elég gyorsan.

Rengeteg lelkes rajongó és érdeklődő várta világszerte csütörtökről péntekre virradóan, hogy Földkörüli pályára állítsa történelmének nyolcadik műholdját a SpaceX. Az egyik fanatikus például 3D nyomtatóval rakétát is készített, bízott benne, hogy a szerda éjjeli halasztás után végre közös kilövést tarthat az űrvállalattal.

Az egy darabból, 73 óra alatt nyomtatott látványosság alkotója egész jól viselte a SpaceX bejelentését az üzemanyagrendszer feltöltésének problémáival kapcsolatban, visszavitte lakásába a rakétát, és miután a fotelben biztonságba helyezte, bejelentette hogy rendel magának egy pizzát, illetve keres valami néznivalót a Netflixen.

Itt készült a makettrakéta
Itt készült a makettrakéta (forrás: Twitter) [+]

Pedig mindössze száz másodperc volt hátra a kilövésig, amikor a SpaceX technikusai először megállították a visszaszámlálást, majd a rendelkezésre álló adatok elemzése alapján úgy döntöttek, hogy a viszonylag hosszú indítási ablak ellenére elnapolják a kísérletet. A Falcon-9 Merlin típusú rakétahajtóművei kerozinnal és  folyékony oxigénnel működnek, ez utóbbit nem sikerült időben feltölteni az első információk szerint. Végső soron mind a két nap az időjárás szólt közbe, mivel a hideg szél miatt az eleve nagyon alacsony hőmérsékletű (az oxigén -198 C fokon válik cseppfolyóssá) oxidálóanyag a teljesítményt is negatívan befolyásolta volna.

A Falcon-9-re további ellenőrzések várnak mielőtt megint nekivághatnának, éppen ezért az űrvállalat nem jelentette be a a kilövés következő céldátumát a sikertelen kísérletet követő órákban. A rövid, alig 20 perces közvetítés az eredeti cikkben felvételről újra megtekinthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SES

Azóta történt

Előzmények

  • Felkészül a kilövésre a SES-9

    A vállalat új műholdját a SpaceX hordozórakétájával juttatják Föld körüli pályára január közepén. Elektromos meghajtással tartja majd pozícióját.

  • Lassan beéri a SpaceX az Ubert

    Egyre jobban állnak a bevételeket tekintve, hétfőn két új szerződés aláírását jelentették be.