Torrentezőket védene a Symantec

De csak elméletben, a szabadalomból egyelőre nem készült szoftver, pedig a területen sok a megtévesztő és káros tartalom.

Érdekes szabadalmat regisztráltak a Symantecnél: egy olyan megoldás leiratát, amivel a torrentezőket segítené a vállalat. A rendszer lényege, hogy pontozást vezet be, ezáltal figyelmeztetni tudja a felhasználókat, ha hamis, vagy kifejezetten kártékony letöltést indítanának. A TorrentFreak kedden hívta fel a figyelmet az elképzelésre és arra, hogy azóta sem lett belőle semmi, pedig a bejelentés már közel négy éve történt.

Az automatikus torrent-moderáció a megbízhatóságot vizsgálja, és akár blokkolni is képes a gyanús tartalmakat. A szabadalom szerint bár a BitTorrent protokoll egy népszerű fáljcserélési módszer, a gyűjtőoldalak gyakran nem foglalkoznak a feltöltött fájlok megbízhatóságával. Mivel a Symantec nem fogja egyesével letölteni az összes torrent tartalmát és azokat vizsgálni, egy olyan pontozási rendszert dolgoztak ki, amelyik elsősorban népszerűség alapján adja meg a bizalmat a torrenteknek.

Ezen kívül persze több más tényezőt is figyelembe vesznek, mint az eredeti feltöltőt, az aktív peereket, a torrentoldalt és a trackereket. Ha például egy IP több, köztudottan rosszindulatú torrentet seedel, akkor a semlegesből negatívba fordul az értékelése.

A szabadalomban leírt megoldás válasza különböző biztonsági lépések tehetnek, egyrészt blokkolhatja az összes kapcsolódó forgalmat, figyelmeztetheti a felhasználót, illetve közben frissítheti a torrent, illetve a kapcsolódó oldalak, peerek és trackerek értékelését, természetesen amellett, hogy karanténba helyezi és/vagy törli is a célfájlokat.

Valószínűleg a gyakorlatban nem is olyan egyszerű megvalósítani egy ilyen rendszert, mint elméletben, mert a vállalatnak azóta sem készült ilyen terméke, a torrentezőknek továbbra is vigyázniuk kell magukra, nincs igazi védőháló azon túl, hogy a közösség tagjai jelzik egymásnak, ha átverést tapasztalnak.

Azóta történt

Előzmények