Tökéletes konyhai teljesítmény optimális hőfokon

Rendszeresen felbukkannak világmegváltónak kikiáltott ötletek a közösségi finanszírozás világában. Ezek egy része később nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de akadnak közöttük igazi gyöngyszemek is. Az április hetedikén indult Meld nem fogja megváltani a világot, de a koncepció nagyon érdekes. Ráadásul az ötletben benne van a második generáció ígérete is.

Ezt kell a tűzhelyre applikálni
Ezt kell a tűzhelyre applikálni

A Meld egy három részből álló, a főzést segítő készlet. Egy ételhőmérőből, egy tekerőgombból és az okostelefonos alkalmazásból álló szett arra hivatott, hogy elkészülte közben a megfelelő hőmérsékleten tartsa az ételt, ezáltal megkönnyítse az amatőr szakácsok dolgát.

Hirdetés

Az ötletgazda szerint a konyhában tevékenykedők legnagyobb bosszúságára a receptek zöme nem segít eleget, ezért szükségesnek találta, hogy egy olyan rendszert hozzon létre, ami az étel hőmérséklete alapján szabályozza a gázégőt, vagy a villanytűzhely hőmérsékletét. A mérőeszköz és a tűzhely tekerőgombjai helyére illeszthető motoros megoldás Bluetooth LE technológián keresztül kommunikál. a két eszköz közül a gomb az intelligensebb, ebben 32 bites ARM processzor dolgozik, a meghajtásáról pedig 4 AAA elem gondoskodik. A hőmérő -200 és 1350°C között képes mérni, az adatokat pedig a gombnak továbbítani. Utóbbi 1 darab AAA elemmel üzemel.

Amikor az étel eléri az optimális hőmérsékletet, a tekerőgomb tartalékra állítja a hőforrást, illetve igény szerint változtatja azt. A kampányszöveg szerint a felhasználónak nincs is más dolga, mint kiválasztani az előre programozott receptek egyikét (persze lehetősége lesz saját, családi kincseit is megosztani az appal), aztán követni annak utasításait.

Amikor minden alkotóelem bekerült a fazékba, akár el is felejtheti a főzés tényét, hiszen az étel elkészültét követően az intelligens rendszer elzárja a gázt, vagy kikapcsolja a főzőlapot. A Meld nem képes elindítani sem a villanyrezsót, sem a gázégőt meggyújtani, erről a főzni szándékozónak kell gondoskodnia. A készítők szerint ez egy nagyon fontos biztonsági funkció, hiszen így a potenciálisan felbukkanó hackerek nem gyújthatják az emberre a házat vagy a lakást.

Egy gomb evolúciója
Egy gomb evolúciója [+]

A rendszernek alapvetően két nagy problémája van: bár az alkotók szerint a gondok leginkább abból fakadnak, hogy a receptek nem fogalmaznak pontosan, ráadásul minden edény és tűzhely az egyedi adottságai miatt különböző idő alatt éri el a megfelelő hőmérsékletet. Azért az sem mindegy, hogy mekkora mennyiségekkel dolgozunk, vagy mekkorára (és milyen formára) szeleteljük fel mondjuk a zöldségleveshez a répát és a burgonyát. Ezek ugyanis nagy mértékben meghatározzák, hogy mennyi idő alatt képes megfőni az adott zöldség. Bár húsvét már elmúlt, a sonka is eklatáns példa: hús mérete mellett a formája is meghatározó.

A másik probléma pedig az, hogy a Meld nincs felkészítve arra, hogy az ételek leéghetnek, ha azokat senki sem kavarja. Mivel mindössze három nap alatt a közösség összedobta a Kickstarter projekt megvalósulásához szükséges összeg kétszeresét (108 ezer dollárt), az már most jól látszik, hogy az emberek szívesen költenek 40 000 forintot (150 dollárt) okos konyhai kiegészítőre. Az automatikus keverőlapát hiányával párosulva ez az érdeklődés kitermeli majd a folytatást, azaz a Meld második kampányát, aminek sokkal több értelmét látjuk. A cserélhető fejekkel ellátott intelligens főzőrendszer tényleg komoly segítséget nyújthat, így azonban valószínűleg az alkalmazás kénytelen lesz néhány percenként jelezni, hogy ideje megkeverni a főzeléket, levest, miegymást.

A közösségi finanszírozásban önmagát jártasnak nevező csapat még a projekt indulása előtt elkészítette a prototípusokat, sőt, állításuk szerint már tényleg csak a gyártás beindításához kell a pénz. Ezt azért tartották fontosnak, mert a legtöbb hasonló akció esetében nem sikerül tartani a határidőket, a fejlesztés során előre nem várt problémákkal szembesülnek a készítők, ezt pedig a magántámogatók elég nehezen viselik.

Azóta történt

Előzmények