Több mint 162 millióan interneteznek Kínában

A kínai internetezők száma június végére meghaladta a 162 milliót – derül ki a Kínai Internethálózati Információs Központ (CNNIC) jelentéséből. A növekedés üteme is egyre gyorsul: egy év alatt 31,7 százalékkal gyarapodott az internethasználók tábora. Ilyen mértékű bővülésre 2004 óta nem volt példa, bár – amint a PC World megjegyzi – a mostani kiugró adat részben egy módszertani változtatásnak köszönhető. (2005-ben és 2006-ban az éves növekedés 18,2, illetve 18,1 százalékos volt.) A .cn felsőszintű domént is felügyelő CNNIC ugyanis 10 év után módosította az internethasználó definícióját: már nem azokat sorolja ide, akik egy héten legalább egy órát töltenek online, hanem azokat, akik az elmúlt fél év során legalább egyszer felkapcsolódtak a világhálóra.

A legtöbb kínai internetező – 122,4 millió ember – vezetékes széles sávú hozzáférést használ, de a vezeték nélküli kapcsolat is elterjedt: 55,6 millióan élnek ezzel, közülük 44,3 millió mobiltelefonon keresztül internetezik. A CNNIC megjegyzi, hogy a felhasználók egy része nem csak egyfajta hozzáféréstípust használ.

A friss adatok szerint Kínában az internetpenetráció 12,3 százalékos – ez egyelőre alatta marad a 17,6 százalékos globális átlagnak. A világ legnépesebb országa 9,18 millió bejegyzett domént tart nyilván, amelyből 6,15 millió van a .cn végződés alatt.

Azóta történt

Előzmények