Több adókedvezményt sürgetnek az IT szervezetek

Ahhoz, hogy ki tudjunk törni a jelenlegi gazdasági helyzetből, és felzárkózzunk a világ fejlettebb régióihoz, tudás alapú gazdaságot kell létrehozni Magyarországon - hangsúlyozták több fórumon is a múlt héten megtartott IT 2004 konferencián Visegrádon.

Magyarország jelentős lemaradásban van az internet elterjedése és ezzel szoros összefüggésben az információs társadalom kialakulása szempontjából mind az EU-tagországok többségéhez, mind a csatlakozásra váró országok élvonalához képest. Különböző felmérések szerint az internet elterjedését korlátozó tényezők közül a legmeghatározóbb a motiváció hiánya. Ennek ismeretében a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) az INFÓRUM-mal és a Magyar Tartalomipari Szövetséggel közösen létrehozta a Barátságos Internet Fórumot (BIF), amelynek célja az EU Safer Internet Action Plan programjával együtt az internet valódi veszélyeinek mérséklése, az internettel kapcsolatos indokolatlan félelmek enyhítése, illetve az internet hasznosságának pozitív kommunikációja lenne - mondta Both Vilmos, az MTE képviselője.

A felzárkózás érdekében viszont az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint meg kell teremteni az Akadémia, a piac és a kormányzat valamennyi meghatározó szereplője által egységesen támogatott eszközrendszerre épülő együttműködést is. A megvalósítást az IVSZ konzisztens gazdasági szabályozásban - adó- és befektetési kedvezményekben, regionális gazdasági modellekben, elmaradott térségek kiemelt támogatásában -, valamint olyan különleges gazdasági övezetek kialakításában látja, mint például az innovációs parkok hálózata, inkubátorházak kialakítása, alkalmazott kutatások kiemelt támogatása. Both Vilmos szerint azonban Magyarországon még néhány jól felépített és megszervezett konferenciától eltekintve hiányoznak az együtt gondolkodás intézményei és terepei, amelyekre viszont egyre égetőbb szükség lenne az információs társadalom fejlődése érdekében.

Azóta történt

Előzmények