Tíz hónapot kapott egy magyar szoftverkalóz

Hirdetés

A szerzői jogi törvény megsértéséért a Budapest XVIII. és XIX. kerületi Bíróság első fokon 10 hónap börtönnel és 2 év közügyektől történő eltiltással sújtott egy magánszemélyt. Az ítélet indoklása szerint az CD-k, DVD-k és szoftverek terjesztése miatt elmarasztalt vádlott 29 rendben, üzletszerűen sértette meg a szerzői jogi törvényt; a vádlott feltételes szabadlábra nem bocsátható.

A hírről közleményben beszámoló Business Software Alliance (BSA) adatai szerint az illegális szoftverforgalmazás miatt Magyarországon évente több százmilliárd forint folyik át a feketegazdaságba, ami 30 milliárd forint adóbevételtől fosztja meg az államot és több ezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat. A több szoftvervállalat érdekeit képviselő szervezet többek között ezzel indokolja egyre intenzívebb – és a hatóságokkal összehangolt – fellépését a terjesztők ellen.

A BSA a rendőrséggel együttműködve rendszeresen ellenőrzi a számítástechnikai boltokat is. Az elmúlt időszakban ezek eredményeként kilenc kiskereskedelemmel foglalkozó üzlet alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás, mivel alapos a gyanú, hogy illegálisan telepített, illetve „a gépen hagyott” szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket. Mint kiderült: az idén több mint ezer boltot vizsgáltak meg országszerte, és mintegy 200 esetében merült fel, hogy üzletszerűen megsértik a szerzői jogi törvényt.

Azóta történt

Előzmények