Titokban netezhetünk a Browzarrel

Hirdetés

Ha a párunk előtt titkolni szeretnénk, hogy éjszakánként internetes társkeresőkön flörtölünk, vagy nem örülnénk, ha a szüleink tudnák, hogy pornóoldalak rendszeres látogatói vagyunk, nekünk találták ki a béta-változatban hivatalosan a mai naptól letölthető Browzar böngészőt. Ezt a szoftvert kifejezetten azzal a céllal fejlesztették, hogy a netezők magánszféráját védje, és az adott felhasználó által látogatott oldalakra, begépelt keresőkifejezésekre, jelszavakra vonatkozó információkat használat után nyomtalanul eltüntesse. Ezzel persze nem csak a fenti sunnyogásokra válik alkalmassá. A program honlapja szerint számos olyan helyzet létezik, amikor a Browzar „nyomeltakarításának” hasznát vehetjük. Például ha egy ismerősünk vagy egy internetkávézó számítógépén lépünk be online levelezőnkbe, vagy többek által használt családi PC-n dolgoznunk.

A program – a ma használatos böngészőkkel ellentétben – úgy működik, hogy nem menti a számítógép merevlemezére a látogatásaink „történetét”, nem cache-eli az oldalakat, nem menti le a weblapok által küldött cookie-kat és nem használ automatikus kiegészítés funkciót. Az ideiglenes fájlokat még a böngészés közben letörli, a számos lap által megkövetelt cookie-kat pedig kilépéskor. Ha esetleg munka közben lefagy, újabb indításkor végzi el a takarítást.

A Browzar ezen felül mást gyakorlatilag nem kínál. Egy rendkívül egyszerű és rendkívül kis – mindössze 264 kbyte –méretű programról van szó, amellyel lehet a világhálót böngészni. Egyetlen extra funkciója a felugró ablakok blokkolásának képessége, más tekintetben nem veszi fel a versenyt a jól bevált szoftverekkel, mint amilyen az Internet Explorer, a Firefox vagy az Opera. Viszont akár telepítés nélkül, közvetlenül egy másik böngészőből vagy például USB-s pendrive-ról is futtatható. (Ma még csak Windowson, de már készül a linuxos és a Mac OS X-re fejleszett változat.)

Ez még csak a kezdet

A program terve annak az Ajaz Ahmednek a fejéből pattant ki, aki az első ingyenes brit internetszolgáltató, a Freeserve megálmodója volt az 1990-es évek végén. A vállalkozást – amely rövid idő alatt a legnagyobb ISP-vé avanzsált a szigetországban – 2001-ben a France Télécom vásárolta meg 1,6 milliárd angol fontért.

„A magánszféra védelme egyre komolyabb probléma. Az AOL-eset hívta fel a figyelmet arra, hogy a felhasználók keresései is személyes információknak számítanak” – magyarázta Ahmed az InfoWorldnek. A böngésző honlapján számos olyan – megtörténtként tálalt – eset olvasható, amikor a böngésző árult el egy barátot vagy ismerőst. Statisztikák szerint az online társkeresőket használók 35 százaléka házas – hoz egy példát Ahmed.

A Browzar mögötti céget – mely néhány alkalmazottal működik – teljes egészében Ahmed finanszírozza. A cégvezető azt reméli, hogy a program híre az interneten szájról szájra terjed majd, és a szoftver idővel olyan általánossá válik, mint a Skype vagy a YouTube. A tervek között szerepel a böngésző szolgáltatásainak bővítése és szerveroldali alkalmazások fejlesztése is, a portfólió bővülésével párhuzamosan hízik majd a fejlesztői csapat létszáma is – vizionálja Ahmed. Pénzt a programba épített internetes keresőablakba bekerülni kívánó cégektől remél a tulajdonos.

Azóta történt

  • Letölthető a Firefox 2 újabb bétája

    Ezzel vigasztalódhatnak a felhasználók, akiknek várhatóan október végénél is tovább kell várnia a végleges változatra.

  • Lúzer a Browzar?

    Élesen támadják a nyomtalan böngészést ígérő programot, amelyet többen adware-nek tartanak.

Előzmények