2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

(Frissítve) Tisztaszoftver már a felsőoktatásban résztvevőknek is

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A kiterjesztett lehetőséggel mintegy 300 ezer hallgató élhet. Néhány kérdésünkre válaszolt is a Microsoft.

A Tisztaszoftver Program keretében a felsőoktatási hallgatók is ingyenesen tölthetik le 5 számítógépre, laptopra, és további 5 mobil eszközre a Word, az Excel, és a PowerPoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár 2015. február 17-én, a győri Széchenyi István Egyetemen.

A Tisztaszoftver Program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák 1 terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében. A Microsoft felajánlásának összértéke közel 8 milliárd forintot tesz ki évente a magyar felsőoktatásban.

Hirdetés

Mivel a felsőoktatási intézmények is rendelkeznek Campus szerződéssel, ezért valamennyi hallgatójuk jogosult 5+5 eszközön az Office használatára. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján üzemel a központi regisztrációs rendszer, amelyen keresztül valamennyi hallgató elérheti a szoftvereket.

A diákoknak és hallgatóknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen  kell regisztrálniuk. Az Educatio által fejlesztett és üzemeltetett Köznevelési Információs Rendszerrel (KIR) és Felsőoktatási Információs Rendszerrel (FIR) könnyen és gyorsan hitelesíthető a regisztráció. A tanároknak otthoni számítógépükön eddig is lehetőségük volt ingyenesen használni az Microsoft Office csomagot, de néhány héten belül ezt is kiterjesztik további 5 gépre.

A Tisztaszoftver Programhoz 48 felsőoktatási intézmény csatlakozott, az ingyenes szoftverek így mintegy 300 ezer hallgatóhoz juthatnak el, a Microsoft tájékoztatása szerint „regionálisan második helyen állunk a letöltések számában, és globálisan is nagyon szép eredménynek számít”. Az IT café a szoftverek megoszlásáról, és a konkrét ügyfélszámról is kérdezte a Microsoftot, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Azt azonban megígérték, hogy nagyobb erőbedobással kampányolnak majd a jövőben, hogy több tanuló (és mostantól hallgató) éljen majd a lehetőséggel.

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is.

Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletág igazgatója hangsúlyozta: a hallgatók olyan szoftvereket és csoportmunka megoldásokat ismerhetnek meg a Microsoft felajánlása révén, amely nemcsak a tanulmányaik alatt segítik őket, hanem a későbbi munkájuk során és a magánéletben is. „Ezek a hallgatók építik majd fel a jövő digitálisan írástudó Magyarországát, amelyben az emberek örömmel veszik igénybe az elektronikus közigazgatás szolgáltatásait, gyorsabban, hatékonyabban végzik a munkájukat, intézik az ügyeiket, és az életminőségük is javul az online digitális szolgáltatások igénybevételével.”

Lapunk megkeresett néhány iskolát is, ahol a diákönkormányzatokat kerestük. Jelentős részük nem is tudott a lehetőségről, akik hallottak róla, azok sem tudták megmondani, mi a regisztráció menete. Ezzel kapcsolatban a következő választ kaptuk a Microsofttól: „a KLIK útján, mind tanári és más iskolai fórumokon tájékoztattuk a különböző, diákok számára fontos szervezeteket. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ részéről minden iskola (pontosan az iskolaigazgatók) e-mailben kapott erről részletes tájékoztatást, amelyben kifejezett kérésként szerepel az osztályfőnökök, informatikatanárok informálása is. A visszajelzésnek megfelelően mindenesetre az iskolai diákönkormányzatokat is igyekszünk a közeljövőben közvetlenül tájékoztatni.”

Frissítés: a pontos letöltési számokat a Microsoft kérésére nem közölhetjük. A résztvevő oktatási intézmények listáját a campus.hu oldalon megtekinthetik az érdeklődők.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.