Tim Cook is kidobta volna az Ubert az App Store-ból

Az alkalmazás megsértette az alkalmazásbolt szabályzatát, Travis Kalanick kénytelen volt személyesen magyarázkodni.

Személyesen Tim Cook közölte az Uber vezérigazgatójával, hogy ki fogja vágni az alkalmazást az App Store-ból, mivel az sérti az Apple szabályzatát. A New York Times cikke szerint egy 2015-ös találkozón hangzott el a fenyegetés, amit azóta sem váltottak be.

Hirdetés

Történt ugyanis, hogy az Uber virtuális kerítést (geofencing) alkalmazott, az Apple központjában más verziót kaptak, mint az átlagfelhasználók. Cupertinón kívül hiába törölték le az emberek készülékeikről az Uber szoftverét, a követés nem állt le. Ez nem tetszett Cooknak.

Az Uber közleményben reagált a lap vasárnapi cikkére: "Egyáltalán nem követünk egyéneket, vagy a földrajzi helyzetüket, ha törölték az alkalmazást. Ahogy a New York Times anyagának a legvégén is megjelenik, a megoldásunk egy tipikus védelmi eljárás, amit a csalók ellen használunk azért, hogy ne lehessen lopott telefonnal és bankkártyával drága utazásokat ingyen újra és újra megejteni. Hasonló technikát alkalmazunk hogy észrevegyük és blokkoljuk a gyanús belépéseket, ezzel is védve a felhasználóink fiókjait (...)"

A közlemény alapján tehát nem felhasználókövetésről volt szó, hanem arról az egyedi készülékazonosítóról (UDID), amivel egy gyári visszaállítást követően is felismerhető maradt a telefon.

Előzmények