Tim Cook beszólt a Facebooknak és a Google-nek

Az Apple vezetője az említett két cég adatkezelési, felhasználási szokásaira tett megjegyzést.

„Egyes cégek azt szeretnék elhitetni magukról, hogy a felhasználók minden adatára szükségük van szolgáltatásaik jobbá tételéhez. Ne higgyenek nekik – ez csak üres duma.” Az idézet Tim Cook legutóbbi, a Vice Newsnak adott interjújából származik, amelyben az Apple ügyvezetője alig burkoltan célba vette a Facebook és a Google adatkezelési gyakorlatát. Az interjú alapfonalát a személyes adatok védelme és helyzete adta, amely most, pár nappal, héttel a Facebook több tízmillió ügyfelét érintő betörési ügye kapcsán még az eddiginél is érzékenyebb téma lett (maga a felvétel egyébként még ezen időpont előtt készült).


(forrás: Vice News) [+]

Cook külön is kiemelte, hogy szerinte ezen adatok kezelése az egyik legfontosabb szabályozandó területe a XXI. századnak. Tekintettel arra, hogy digitális formában már több személyes adat érhető el rólunk, mint „analóg módon”, például személyes tárgyak képében, azt ő is elismerte, hogy a cégek lelkiismeretén túl valamilyen állami szabályozásra is szükség lesz – ebben azonban a techcégeknek is közre kell működniük, már csak azért is, mert a jogalkotók rendszerint nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel abban a tekintetben, hogy mi lehetséges és mi nem.

Az interjúban szóba került az is, hogy az Apple kínai állami cégekkel is együttműködik például az iCloudban található adatok tárolásában. Ezzel kapcsolatban Cook elmondta, hogy az adatok ugyan fizikailag valóban kínai szervereken lehetnek, de ahhoz rajtuk kívül más nem férhet hozzá – erre minden megállapodásnál nagyon ügyelnek, és ez a lényege a kizárólag a felhasználók által birtokolt kulcsokon alapuló titkosításnak is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények