Tiltsuk a szexet, ha már nem bírunk vele!


Ezt nem!

Egy tervezett amerikai törvény, mely a gyermekeket akarja megóvni az online elérhető pornográf tartalmaktól, veszélyezteti a felnőtt internethasználók millióinak jogát a szabad véleménynyilvánításhoz – tették közzé véleményüket hétfőn a jövőbeli szabályozás ellenzői.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű szervezet ügyvédei szerint az általuk elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a bevezetendő korlátozás pontatlanul és elégtelenül írja le azokat a tartalmakat, melyeket el kellene zárnia gyermekek – s így mindenki – elől. Az ACLU képviselői és támogatóik azzal vádolják az amerikai kormányzatot, hogy az általuk 1998-ban előterjesztett, a gyermekek internetes védelméről szóló törvényjavaslat (Child Online Protection Act) sérti az amerikai alkotmány előírásait. A gyermekek védelmére számtalan más eszköz is kínálkozik, melyek az alkotmányban garantált szólás- és véleményszabadságot nem korlátozzák – hangoztatták a törvénytervezet kapcsán folytatott négyhetes eljárás végén az ACLU ügyvédei.

Ám a kormányzat jogászai azt állítják, hogy a gyermekeket meg kell védeni az interneten elérhető szexuális tartalmaktól, s azon az állásponton vannak, hogy az internetes tartalmak szűrésének technológiája nem elegendő arra, hogy a személyi számítógépekkel elérhető törvénysértő oldalakat elérhetetlenné tegye. „Tapasztalati bizonyítékaink vannak rá, hogy igen sok szülő nem használja ezeket a szűrő eszközöket” – nyilatkozta Joel McElvain, az Igazságügyi Minisztérium képviselője.


És ezt sem...

Az ellenzők szerint azonban a jelenlegi tervek végtelenül aggályosak, mert olyan oldalakat tehetnek tiltólistára, mint a havi egymillió kattintást regisztráló Nerve.com, mely szexuális tartalmú irodalmi, művészeti és politikai anyagokat közöl (pornónyelven szólva soft, de még inkább light kategória), vagy a havi 40 millió látogatót számláló kiváló Urban Dictionary, mely – természetesen – prüdéria nélkül gyűjti az angol nyelv legújabb fordulatait, köztük a szlenget is (a mai angol nyelvet megismerni szándékozó külföldi számára szinte nélkülözhetetlen segédeszköz!). Chris Hansen, az ACLU jogásza szerint rémisztő és hátborzongató, hogy mennyi tartalmat tiltana le a COPA, a tervezett új törvény.

Ezt a törvényt eddig nem tudták érvényre juttatni, mert rögvest az után, hogy Bill Clinton jóváhagyta a javaslatot, egy amerikai bíróság visszautasította, s azóta is folyamatosan megbukott a különböző szintű bírósági fokozatokon.

S ez nem meglepő, hiszen a meglehetősen homályosan és nehezen értelmezhetően fogalmazó törvényjavaslat szövege szerint maximum 50 ezer dolláros napi bírságra és hathónapos börtönbüntetésre ítélnék azokat, akik „kereskedelmi célból olyan tartalmakat helyeznek el a világhálón, mely elérhető a gyermekek által is, s amelyek károsak a gyermekekre”.

Azóta történt

Előzmények