Hamarosan elkezdődhet a TikTok teljes betiltása?

Montana az első amerikai állam, amelynek törvényhozói a TikTok teljes betiltására szavaztak. A kormányzó aláírására várnak, de rejtély, mi lesz azután.

Egy ideje már egyértelmű, hogy a világ nagy része tart a TikToktól, a lehetséges kémkedések vádja miatt. Az USA és az EU nagy részén a kormánytagok már nem használhatják a szolgáltatást, nagy kérdés volt azonban, hogy az USA elmegy-e odáig, hogy teljes mértékben betiltsa a TikTokot.

A múlt hét legvégén szavazták meg Montana állam törvényhozói azt a tervezetet, amely kimondja, hogy az államban betiltják a TikTokot, nem működhet Montana területén.

A tervezet szerint tilos lesz elérhetővé tenni az alkalmazásboltokban a TikTokot, és ha az Apple vagy a Google nem működik együtt, akkor megbírságolják az óriásokat.

Az még rejtély, hogyan tartanák be a tiltást, ráadásul a tervezet csak akkor lesz törvény, ha Greg Gianforte kormányzó aláírja.

A TikTok azt mondja, tovább küzdenek a TikTok-felhasználókért és -tartalomgyártókért, akiknek a megélhetése és jogai is sérülnének a mostani kormányzati túlkapás miatt.

A TikTok és az anyacége folyamatosan tagadják, hogy adatokat osztanának meg a kínai kormánnyal, és közlik, hogy akkor sem tennék ezt meg, ha kérik őket. Olyan projekten is dolgoznak, amely az amerikai adatokat amerikai cég (Oracle) amerikai szerverein tárolná, de lesznek nagy európai fejlesztések is.

Azóta történt

Előzmények