Rádupláz az eddigi elsőre a kínai szuperszámítógép

2010 után újra kínai szuperszámítógép áll a TOP500 lista élén. A Tianhe-1 teljesítménye három éve még az elsőség megszerzéséhez is elég volt, mára azonban a tizedik helyig csúszott vissza. A kínaiak azonban nem sokáig mondtak le a koronáról, mert a ma kiadott legfrissebb hivatalos sorrend alapján újra az övék a leggyorsabb számítógép a világon.

A Tianhe-2 (vagy másik nevén Milky Way-2) az eddigi csúcstartó Titan (Cray XK7) teljesítményének közel kétszeresére képes – 33,86 petaflopsra, szemben a Titan 17,59 petaflopsával. A gép ehhez 32 000 Intel Xeon CPU-t és 48 000 Xeon Phi gyorsítót használ (ez összesen 3 120 000 magot jelent), 16 000 alegységre szétosztva, 2+3-as bontásban. A rendelkezésre álló rendszermemória mérete 1 petabyte, az operációs rendszer pedig a Kylin. Ahogy az lenni szokott, a gép a fogyasztása tekintélyes, a Tianhe-2 17,8 megawattot eszik teljes terhelésen.

„Az Intel kizárólag a processzorokat szállította hozzá. Minden más –az operációs rendszer és a többi szoftver, a front-end processzorok, az egységeket összekötő rendszerbusz – kínai fejlesztés.” – mondta Jack Dongarra, a TOP500 lista szerkesztője. Ez jól mutatja, hogy Kína már túllépett a szimpla bérgyártói szerepből, és maga is képes magasan fejlett számítástechnikai megoldások, rendszerek tervezésére és kivitelezésére.

Tianhe-2
Tianhe-2

A TOP500-as listán már huszonhat, petaflops teljesítményt meghaladó szuperszámítógép van, hárommal több, mint fél éve volt. A rendszerek 88 százaléka használ legalább hatmagos, 67 százaléka pedig legalább nyolcmagos processzorokat. A listára kerüléshez szükséges minimális teljesítmény is emelkedett, már 96,6 teraflops kell hozzá (fél éve 76,5 is elég volt). A gépek tizede használ valamilyen gyorsítót vagy koprocesszort a fő processzorok mellett, túlnyomó részben (39) valamilyen NVIDIA megoldást, de akad három AMD Radeonnal és 11 Intel Xeon Phivel kiegészített rendszer is. Összességében azonban még mindig az Intel a legnagyobb processzorbeszállító a szuperszámítógépek piacán, a TOP500 80%-ában a gyártó CPU-i dolgoznak.

Régiós bontás szerint jelenleg az Egyesült Államokban van a TOP500 tagjainak több mint fele (252), Európa és Ázsia együtt sem működtet annyi szuperszámítógépet (112 és 119), mint az USA.

Azóta történt

Előzmények