Első fecske? A roamingdíj vége?

A múlt hét egyik legfontosabb távközlési híre volt, hogy sajtóértesülések szerint hiába közölte korábban többször is Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális átállásért felelős alelnöke, hogy a jövő héten bejelentendő új uniós távközlési szabályozási javaslatokban az is benne lesz majd, hogy radikálisan le kell törni a roamingárakat (sőt, nemrég már arról volt szó, hogy belátható időn belül meg is szüntetik), egyes források szerint a tervezetben ez már nem szerepel.

kroes

Azóta Neelie Kroes több fórumon is reagált a tudósításokra, ám a legtöbbször csak annyit közölt, hogy nem mondott le korábbi terveiről. Az enigmatikus cáfolat persze még nem jelenti azt, hogy valóban az eredeti elképzelések megvalósítására törekszenek, elképzelhető ugyanis, hogy a roamingdíjak csökkenése, esetleges megszüntetése miatt hatalmas bevételtől eleső távközlési szolgáltatók lobbitevékenysége nyomán mégiscsak elhalasztják a fogyasztóbarát intézkedéseket.

A jövő hétig azonban mindezek spekulációk. Az azonban nem, hogy az ilyen téren már korábban is élen járó brit szolgáltató, a Three pénteken bejelentette, hogy ügyfelei számára hét országban megszüntetik a roamingdíjat, vagyis ők ezekben az országokban a telefonálásáért és a mobilnetezésért az otthoni tarifák szerint fizetnek. A Three ügyfelei a következő országokban (ahol a cégnek leányvállalkozásai vannak) élhetnek a kedvezménnyel: Írország, Ausztrália, Olaszország, Ausztria, Hongkong, Svédország és Dánia.

A „Feel At Home” szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználónak nem kell tennie semmit, mivel automatikusan aktiválódik, ha az adott ország területére ér az utazó.

Habár a roaming eltörlése ebben az esetben „házon belül” történik, már az is sokat jelentene a felhasználóknak, ha ilyen módon szorulna vissza a roamingdíj, hiszen a nagy távközlési szolgáltatók számtalan országban működtetnek hálózatokat.

Azóta történt

Előzmények