Jegybanki digitális pénzt tesztel Thaiföld

Thaiföld jegybankja az idei év vége felé indítja el a CBDC-s teszteket, a próba 2023 közepéig tart.

Thaiföld jegybankja jelezte, hogy az idei év vége felé elindít egy tesztet, amely során 2023 közepéig alternatív fizetési megoldásként lehet majd használni az ország CBDC-jét, vagyis jegybanki digitális pénzét.

A CBDC-t készpénz helyett lehet majd használni a tranzakciók során, online és offline is, tehát termékekért és szolgáltatásokért is lehet vele fizetni, de a teszt során csak korlátozott területeken, nagyjából 10 ezer kereskedőnél.

A jegybank a teszt során mérlegeli majd a jegybanki digitális pénz előnyeit és kockázatait, az esetleges fejlesztéseket, valamint vonatkozó törvényeket. A teszt ellenére egyelőre nem szándékoznak formálisan CBDC-t kiadni. A többi digitális megoldást a jegybank nem támogatja, ezt újfent jelezte (például bitcoin, ethereum, stb), azok kockázatai, veszélyei miatt.

Hasonló teszteket sok ország jegybankja végez vagy tervez, de nagyszabású terveket sehol nem jelentettek be (leszámítva talán Kínát, amely szakértők szerint élen jár a jegybanki digitális pénz tesztelésében).

Azóta történt

Előzmények