Egyesül két nagy múltú chipgyártó

A Texas Instruments (TI) tegnap közölte, hogy felvásárolja kaliforniai riválisát, a National Semiconductort. A tervezett – az amerikai és nemzetközi versenyhivatalok áldását követően végrehajtható – akvizícióval két nagy múltú, elsősorban analóg integrált áramkörök előállítására szakosodott chipgyártó egyesül.

A TI a megállapodás értelmében részvényenként 25 dollárért, összesen mintegy 6,5 milliárd dollárért vásárolja fel a Nationalt. A vételár nagyobb részét a vállalat hitelből fedezi, kisebb részét saját készpénzállományából egyenlíti ki; az ügyletre mindkét fél igazgatótanácsa rábólintott.

A felvásárlásról kiadott közlemény szerint az egyesülés a növekedésről szól. A kombinált termékportfólió a TI kiterjedt, a Nationalénál tízszer nagyobb globális értékesítési hálózatával megtámogatva több ügyfélhez juthat el világszerte.

Az elemzők egy része viszont rámutat arra, hogy meglehetősen nagy az átfedés a két vállalat kínálata között. A TI mintegy 30 ezer analóg chipet kínál – köztük digitális-analóg átalakítókat, jelfeldolgozó processzorokat, mikrokontrollereket, erősítőket, szűrőket stb. –, míg a National körülbelül 12 ezer terméket tud felmutatni.

Az analóg integrált áramkörök globális forgalma tavaly 42 milliárd dollár volt: a TI e szegmensben 14 százalékos részesedéssel piacvezető, míg a National körülbelül 3 százalékot birtokol a tortából. Az egyesüléssel az Intel és a Samsung után a TI a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártójává válik.

A felek szerint az ügylet ellen nem fognak kifogást emelni a versenyhatóságok, mivel a piacon erős a verseny. A felvásárlás lezárására az engedélyek megszerzését követően, várhatóan 6-9 hónap múlva kerülhet sor.

Azóta történt

Előzmények

  • Felpörgött a chipbiznisz

    Az idén először az iparág forgalma meghaladja majd a 300 milliárd dollárt. Az Intel változatlanul első, de gyorsan kapaszkodik a Samsung.