Hiába a Tesla-rekord, a Wall Street és a tőzsde nagyon csalódott

Logisztikai gondok és csökkenő kereslet miatt alulmúlta a várakozásokat a Tesla, így hiába ért el rekordot, a piac csalódott.

2022-ben 1,4 millió járművet gyártott le és 1,3 milliót szállított le a Tesla – ez éves szinten is 47 és 40 százalékos előrelépés, ráadásul a 2022-as évben nagyjából annyi autót szállított le a cég, mint 2012 és 2020 között összesen.

Hirdetés

A negyedik negyedévben azonban nem sikerült teljesíteni a Wall Street várakozásait, így a tech cégekhez hasonlóan a Tesla is a piac és az elemzők, befektetők áldozata lett. Rekordok ide vagy oda, a jelentés hatására azonnal még 12 százalékot zuhant az amúgy is nagy mélységekben lévő tőzsdei árfolyama a vállalatnak. A jelentések szerint az végén a Tesla a csökkenő kereslet és a logisztikai gondok miatt szenvedett.

Bár piaci értékének 65 százalékát elveszítette 2022-ben, még mindig a Tesla a világ legértékesebb autógyártója. A negyedik negyedévben 405 278 járművet szállított le (388 131 Model 3-at és Model Y-t, továbbá 17 147 Model X-et és Model S-t), az elemzők által várt 431 117-tel szemben. 2022 egészében 40 százalékos volt a növekedés, Musk viszont 50 százalékot ígért a befektetőknek.


[+]

A Bernstein elemzőcég szerint a Tesla hatalmas keresleti problémával küzd az utóbbi hetekben már, és a legtöbb befektető és szakember alábecsüli a helyzet súlyosságát és a friss keresleti gondokat. Ehhez logisztikai gondok is adódtak, 34 ezer már legyártott autót nem sikerült leszállítani.

Az utóbbi hetek jelentései szerint decemberben már csökkentette a Tesla kínai gyára a termelést, de januárra is kiterjesztik a csökkentett gyártást. Több helyen ritka kedvezményekkel próbálta ösztönözni az eladásokat a riválisokkal szemben a Tesla, az elemzők most viszont azt hangoztatják, hogy a korábbi szupernövekedés megállt, a keresleti gondok egész 2023-ban nagy problémát jelentenek majd a Teslának. A támogatások kérdése miatt a Tesla vagy árcsökkentésekre vagy a célszámok mérséklésére kényszerülhet.

A Tesla március 1-jén tartja a befektetői napját, amelyen a várakozások szerint hosszú távú terjeszkedési terveket és befektetési stratégiát vázol majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények