Hazudhatott a Tesla az EV-hatótávok kapcsán, távozott Musk lehetséges utódja

Kulcsemberét veszítette el a pénzügyi igazgató távozásával a Tesla, pedig ő lehetett volna Musk utódja. Eközben a hatótávok kapcsán megtévesztő hirdetésekkel vádolják a gyártót, be is perelték emiatt.

Csoportos pert indítottak az USA-ban a Tesla ellen, azzal a váddal, hogy megtévesztő reklámok formájában hazudik az autói hatótávjaival kapcsolatban. A perben egy olyan cikkre is hivatkoznak, amely szerint a Tesla külön csapatot hozott létre Nevadában azért, hogy lemondjanak annyi hatótávval kapcsolatos ügyet, amennyit csak lehet – elárasztották őket ugyanis a panaszok.

Egyes források szerint a Tesla egy évtizede döntötte el, hogy olyan algoritmusokat ír, amelyek kedvező előrejelzést mutatnak a sofőrnek a teljes töltéssel megtehető távolságról. Az optimista becslés ötlete állítólag Musktól származik – azt viszont nem tudni, hogy még mindig felturbózzák-e a várható hatótávot a kiíráskor.


[+]

A per vádja szerint egyébként a Tesla garanciát szeg, tisztességtelen versenyt folytat és csalásba bocsátkozott. Azt is állítják, az autóik sokszor nem érik el a kiírt hatótávot (gyakran a felét sem), a panaszaikra pedig nem reagál a gyártó. A vád szerint ha őszinte reklámokkal dolgozna a Tesla, egyesek talán meg sem vennék a Teslájukat.

A Tesla hatósági és bírósági ügyei az USA-ban kiterjednek egyébként az FSD-re és az Autopilotra is, de a belső üzenetküldős botrányra szintén, amely során az autók kameráinak felvételeit küldözgették a dolgozók.

Oda van Musk lehetséges utódja

Az ügytől teljesen független, de a Teslát nagyban érintő fejlemény, hogy távozott a vállalattól Zachary Kirkhorn pénzügyi igazgató; ami elemzők szerint hatalmas érvágás a cégnek, miután a legtöbben a 13 éve ott dolgozó veteránt várták Elon Musk utódjának a vezérigazgatói székben.

Nem derült ki, hogy Kirkhorn miért távozik, de az igen, hogy a könyvelésért felelős, 2016-ban érkezett Vaibhav Taneja váltja őt. Kirkhorn távozása miatt az elemzők most aggódnak az utódlási terv miatt, Musk ugyanis a SpaceX és az X, valamint a Neuralink vezérigazgatója is, többek között. Kirkhorn ráadásul mindig óvatosan fogalmazott, hatékony ellensúlynak tekintették a sokszor túlzó vagy merész kijelentéseket tévő Musk kapcsán. Ráadásul gyakran feltűnt elemzők körében, előadásokon, arca volt a Tesla vezetésének.


[+]

Egyesek szerint Kirkhorn hatékonyan közvetített Musk és a többi vezető között is, ezt pedig nehéz lesz pótolni.

Gene Munster szerint egyébként az, hogy az év végéig a Teslánál még megfordul Kirkhorn, azt jelzi, hogy személyes okokból távozik. Ez pedig az lehet, hogy Muskkal nehéz dolgozni, és ebből elég volt 13 év – mondja az elismert Munster. Kirkhorn előtt korábban szintén nagy port kavart az elektromos kamionokért felelős Jerome Guillen távozása 2021-ben.

Musk az X-en köszönte meg Kirkhorn munkáját a 13 gyakran nehéz év alatt, és a legjobbakat kívánta neki. Kirkhorn utódja, a 45 éves Taneja nem csak a könyvelést, hanem a Master of Coin pozíciót is viszi ezentúl. Taneja 17 évet töltött a PwC-nél, majd a nagy könyvelőóriás után a SolarCityhez igazolt, ahonnan pedig a Teslához került előbbi felvásárlásakor.

A Tesla az árháború beindítása után újabb árcsökkentésekre és az eladások növelésére készül az EV-piacon, Musk nehéz időkre készül saját bevallása szerint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények