Hirdetés

Még mindig túl sok a Windows XP

Igen érdekes elemzést közölt tegnap a Computerworld szakértője, Gregg Keizer, aki írásában a Windows XP jövőre megszűnő támogatásának egy eddig kevéssé figyelembe vett aspektusát tárgyalja írásában: a biztonsági frissítések 2014. április 8-ai leállítása a régi rendszerekhez ragaszkodó magánszemélyek és takarékoskodó vállalkozások magatartása miatt az egész világon gondokat okozhat, de a legnagyobb problémát talán Kína jelenti, ahol rengeteg az illegálisan használt XP. És ez utóbbinak globális hatásai is lehetnek, mivel a zombihálózatokat építő bűnözők épp a védtelen, a frissítésekkel nem ellátott gépeket használják ki, így a kínai probléma az egész világra hatással lehet.

Hirdetés

Keizer a Microsoft és a NetApplications adatait veszi alapul: az utóbbi szerint a múlt hónapban világ PC-inek 37,2 százalékán még mindig XP futott, és ha a Microsoft becslése helyes, akkor globálisan az 1,4 milliárd windowsos PC közül közel 570 millió XP-s géppel számolhatunk.

xp

De, hívja fel rá az újságíró a figyelmet, a problémák régiónként eltérő mértékben jelentkezhetnek, ugyanis az Egyesült Államokban júliusban a PC-k 16,4 százalékán volt XP az operációs rendszer, míg Kínában ez az arány 72,1 százalék, vagyis négyből három gépen a hamarosan nyugdíjba menő szoftver dolgozik.

Ha a trendek alapján számolt előrejelzéseket nézzük, akkor jövő tavaszra, a támogatás leállításának idejére az USA-ban 10 százalék körülire esik vissza az XP részesedése, ám ugyanezen módszer alapján számolva az a jóslat, hogy Kínában ugyanekkor még mindig 65 százalék körül marad az arány.

A Microsoft valóban nagy sikerű termékének ilyen arányú részesedése két ok miatt jött létre, ahogy fentebb is utaltunk rá: egyrészt a kalózpiacon az XP vált slágertermékké, másrészt pedig a vállalkozások informatikai rendszerébe annyira bebetonozódott a bevált OS, hogy húzódoznak a váltástól (többségük a Vistát eleve kihagyta, de az igen jó kritikát kapott Windows 7-re való migrálás sem történt meg a kisebb költségvetésű cégeknél). Keizer megemlít még egy igen figyelemre méltó szempontot is: az XP végül is a klasszikus PC-korszak utolsó nagy szereplője, az elmúlt években, főként a bizonyos mértékben technológiai ugrást végrehajtó fejlődő piacokon már a mobil eszközök felé mozdultak el a vállalkozások is, így mind az új PC-k vásárlása, mind a régebbiek operációs rendszerének frissítése másodrendű kérdéssé vált.

Magyarországon is meredeken esik vissza az XP részesedése, de a rankings.hu legutóbbi adatai szerint még mindig a gépek több mint harmadán használják ezt a szoftvert.

xp hu

Azóta történt

Előzmények