Tényleg jöhet a nyílt forráskódú Windows?

Az elmúlt hónapok kampányszerű kommunikációja a Microsoft részéről leginkább a választási ígéretekre hasonlít. Alig pár hete, hogy egy telefoninterjúban elhangzott, a Windows 10 a kalózverziókról is frissíthető lesz. A techsajtó azonnal ráugrott a témára, mindenki azt próbálta kideríteni, hogy Myerson ígérete csak a kínai piacra, vagy az egész világra lesz-e érvényes. Mint utóbb kiderült, azzal kellett volna inkább foglalkozni, hogy mit jelent pontosan a mondat.

A Microsoft ugyanis igyekezett leszögezni, hogy bár a frissítés valóban megtörténhet majd, ez nem jelenti az operációs rendszer legalizálását. Mindössze arról van szó, hogy a régebbi verziók nagyobb kockázatot jelentenek, ezért bár a szoftver illegális marad, legalább azonos változat futhat majd a kalózok gépein és azokén, akik hajlandóak fizetni érte (vagy a megjelenés utáni első évben ingyenesen frissítenek a megfelelő rendszerekről).

A hétvégén a Chef Conf fejlesztői konferencián az Azure műszaki vezetője, Mark Russinovich (aki egyébként a technikai személyzet vezetője is) arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a Windows nyílt forráskódra vált a jövőben. Ezt egyrészt az utóbbi idők vezető- és szemléletváltásával, illetve azzal indokolta, hogy elegük van belőle, hogy minden fejlesztő Linuxot használ.

Russinovich emlékeztetett: a vállalat már az ASP .NET megnyitásával elindult a nyílt rendszerek világa felé. Azt is elmondta azonban, hogy ez nem lesz kis feladat, hiszen eddig nem úgy épült fel a rendszer, hogy az könnyen és bárki által módosítható legyen. A fejlesztők a beszámolók szerint pozitívan fogadták a hírt, amit a fentiek mellett Russinovich azzal indokolt, hogy a lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy a vállalat egyéb szolgáltatásait értékesíteni tudják. Persze kérdés, hogy mennyi valóságtartalma van egy ilyen bejelentésnek akkor, amikor már a többi platformra is elérhetőek az Office elemei, illetve évek óta létezik az O365, ami böngészőből is futtatható.

Előzmények