Tényleg féltucatnyi Vista lesz

Hirdetés

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy következő operációs rendszere, a Windows Vista hat fő változatban jelenik meg a második félév során. A hivatalos közlemény sok újdonságot nem tartalmazott, mert – amint arról beszámoltunk – a Vista-tervek egy baki folytán már másfél héttel ezelőtt kiszivárogtak. Az egyetlen változás a korábbi információkhoz képest, hogy a fejlődő országok piacaira szánt – jó néhány szolgáltatással szegényebb és kizárólag 32 bitre készülő – változat nevéből sem marad el a Vista márkanév. E fapados verzió Windows Vista Starter címke alatt lát napvilágot.

Az otthoni felhasználók számára elérhető legegyszerűbb és legolcsóbb változat a Home Basic lesz. Ebből is hiányzik a látványos Aero kezelőfelület, és a főbb újdonságok kimerülnek az átfogó keresési funkcióban, az Internet Explorer 7 böngészőben és a szülői felügyelet támogatásában. Ennek Media Center szolgáltatásokkal bővített testvére a Home Premium, melyben már megtalálható az Aero is. A legteljesebb otthoni kiadás, amelybe minden elérhető új szolgáltatást belepakoltak, Ultimate néven kerül piacra.

A Business néven kiadott változat a megcélzott célcsoport tekintetében nagyjából a Windows XP Professional Editionnek felel meg: üzleti döntéshozóknak, IT-vezetőknek és általában profi felhasználóknak szánják. A vállalati ügyfeleknek szánt csúcsverzió az Enterprise, amely a Business szolgáltatásain felül olyan továbbiakat kínál, mint a virtuális PC, a többnyelvű felhasználói felület és a meghajtótitkosítás (BitLocker).

A Vista Starter kivételével mindegyik változatból készül 32 és 64 bites kiadás is, míg a Home Basic és Business változatokból az Európai Bizottság előírásainak megfelelően lesz egy médialejátszó nélküli verzió is. A szoftvervállalat arra számít, hogy a legszélesebb körben használt kiadás a Home Premium lesz.

Azóta történt

Előzmények