Megvalósult Star Wars: hologramos konferencia

Ausztrália vezető távközlési társasága, a Telstra nemrég egy igencsak impozáns bemutatón nyűgözte le az eseményen jelenlévőket: az Adelaide-ben tartott találkozón „jelen volt” Hugh Bradlow, a vállalat technológiai vezetője is – pedig Bradlow teste Melbourne-ben tartózkodot, ám a holografikus technológia segítségével megjelenítették őt egy kép formájában a színpadon.

A virtuális Hugh Bradlow elmondta a közönségnek, hogy Melbourne-ben egy HD-kamera veszi fel a képet, majd a jeleket a hálózaton továbbítják, s Adelaide-ben egy speciális kivetítő rendszer segítségével állítják elő a valós idejű, beszélő hologramot. Visszafelé már nem ilyen technológiát használtak, Bradlow egy nagy képernyő segítségével látta és hallotta beszélgetőtársait.

A technológiát a brit Musion Eyeliner System nevű cég fejlesztette a Telstra tavaly elindított, nagy felhajtással beharangozott következő generációs hálózatára (Next IP). A Musion Eyeliner már régóta kísérletezik e megoldással: ilyen módon közvetítték Al Gore beszédét is a Live Earth koncerten, s tavaly egy virtuális divatbemutatót is tartottak New Yorkban. Az Adelaide-ben használt felszerelés üzembe helyezése fél napig tartott, s igen nagy sebességű adatátvitelt igényelt – igaz, mindkettőn spórolhattak volna, ha nem életnagyságú figurát jelenítenek meg, de épp az volt a cél (s ez abszulút újításnak számít), hogy Thodey „kezet tudjon fogni” a virtuális Bradlow-val.

Telstra holo

David Thodey, a Telstra vállalati és kormányzati divíziójának vezetője a bemutatón elmondta, hogy roppant büszkék a fejlesztésre, mely a cég vezető szerepét bizonyítja.

A technológia egyelőre nem került még kereskedelmi forgalomba, Thodey szerint piacra dobására még körülbelül négy-öt évet kell várni, amikorra a hálózatok már képesek lesznek kiszolgálni egy ilyen típusú szolgáltatást is, viszont akkortól már feltehetően nem csak a cégek és a kormányzati szervek tarthatnak virtuális konferenciákat, hanem egy idő után, ahogy egyre olcsóbb lesz, nagy jövő vár rá az otthoni felhasználásban is.

S egy hasonló megoldás a Ciscótól:

Azóta történt