Teljesen megújulhat a webes Gmail

Közel egy év után újra változhat a Gmail webes felülete, és ez az átalakítás a tavaly bevezetett füles levélszortírozási megoldást is kivezetné – legalábbis erre lehet következtetni a Geek által megszerzett képek alapján. Ahogy a lap is megjegyzi, a levelező felülete a korábbi években csak kisebb lépésekben változott, azért, hogy a felhasználók megszokott munkafolyamatán ne változtasson túlzottan nagy mértékben. A napi szinten használt alkalmazásokban a nagy horderejű módosítások ugyanis általában általános felzúdulást váltanak ki a felhasználókból, akiknek ritkán vágyuk átszokni valami újra, ha az aktuális verziót már készségszinten kezelik.

Forrás: Geek.com
Forrás: Geek.com [+]

A vélhetően már javában tesztelés alatt álló új Gmail UI azonban úgy tűnik, szakítani fog a fokozatosság elvével, és egy nagyobb ráncfelvarrás keretében szinte teljesen megújul. A kiszivárgott képeken a levelező felülete sokkal letisztultabbnak hat, mint a jelenlegi, a menürendszer, a fontosabb funkciók elérése, az egyes levelek megjelölése is nagygenerálon esett át. A levélmappákat, teendőket, tartalom szerinti kategóriákat a bal felső sarokból lenyíló menü rejti, és a képernyőfotókon a mostani, jobb felső sarokban található gombhalmazt (beállítások, Plus, alkalmazások stb.) sem látni. Akad viszont egy új, nagyméretű gomb a jobb alsó sarokban, a Geek információi szerint ez szolgál a fontos és gyakran használt funkciók indítására, mint például e-mail írása vagy új emlékeztető létrehozása.

Forrás: Geek.com
Forrás: Geek.com [+]

Csillagok helyett tűkkel lehetne megjelölni a fontosabb leveleket, majd ezeket a képernyő tetején található kapcsolót aktiválva szabadon átmozgathatjuk a lista elejére, hogy mindig szem előtt legyenek.

A megjelenés várható időpontjáról egyelőre semmilyen információ nincs, a Google csak a szokásos „pletykákat és spekulációt nem kommentálunk” választ adta a hivatalos megkeresésekre.

Előzmények