Tovább apadt a Telenor bevétele és nyeresége

Változatlanul nem találja a növekedés útját a Telenor Magyarország. A mobilszolgáltató első negyedéves árbevétele mintegy 4,3 százalékkal, 37,6 milliárd forintra, az EBITDA pedig 20,4 százalékkal, 13,15 milliárd forintra csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, pedig az egy évvel ezelőtti számok sem voltak erősek. Az eredményt az idén az időközben – 2010 végén – váratlanul bevezetett távközlési különadó is rontotta.

Hirdetés

A vállalat jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a lakossági hangszolgáltatásokból származó forgalom és a hívásvégződtetési díjak csökkenését részben ellensúlyozta a mobilinternet-bevételek emelkedése. Az EBITDA egyszeri tételek levonása előtti nominális összege 3,4 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, elsősorban a közvetlen költségként elszámolt, az első negyedévben 2,3 milliárd forintra rúgó különadó miatt. Az EBITDA-ráta 42,1 százalékról 35 százalékra csökkent; a működési költség az egy évvel ezelőtti szinten maradt.

Az első negyedévben beruházásokra 2,1 milliárd forintot fordított a Telenor, 0,35 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Az EBIT ugyanakkor meredeken, 42 százalékkal, 6,1 milliárd forintra csökkent, aminek oka az alacsonyabb EBITDA és a hálózati eszközök cseréje miatti 2 milliárd forinttal magasabb értékcsökkenési leírás.

A mobilhasználati szokások változása nyomán a piacon lassú elmozdulás figyelhető meg a kártyás és a számlás előfizetések arányában. 2011 első negyedévében az előfizetések száma 36 ezerrel csökkent, így az előfizetések száma 3 millió 548 ezer volt. A Telenor – használt kártyák száma alapján számított – piaci részesedése 32,36 százalék volt az idei első negyedév végén. A társaság egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétele (az ún. „blended ARPU” index) 5,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

„Első negyedévi eredményeink azt mutatják, hogy Magyarországon továbbra is visszafogott a lakossági fogyasztás. Pénzügyi eredményeinket azonban az összekapcsolásból származó bevételek csökkenése és a távközlési különadó határozta meg leginkább. A jövőbe tekintve jelentős növekedési lehetőséget látunk a mobilinternetben” – idézi a szolgáltató közleménye a január közepén kinevezett új vezérigazgató, Christopher Laska szavait.

Azóta történt

Előzmények