A stagnálás ellenére is tovább fejleszt a Telenor Magyarországon

A Telenor Magyarország ma közzétette a 2010 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Ezek szerint az iparág számára igen nehéz tavalyi évben a gazdasági recesszióból történő lassú kilábalás és a hatóság által 2010 januárjában és decemberében végrehajtott hívásvégződtetési díjcsökkentés miatt a 2010-es pénzügyi év összárbevétele 11,9 milliárd forinttal elmaradt a 2009. évitől. A 2010 negyedik negyedévi árbevétel 2,3 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, főként a már említett tényezők miatt.

Hirdetés

Az előfizetések száma 36 ezerrel emelkedett, és a negyedév végére elérte a 3 millió 583 ezret. A növekedést a számlás szegmens generálta. A Telenor (használt kártyák száma alapján számított) 32,4 százalékos negyedév végi piaci részesedése némileg elmaradt a 2010 harmadik negyedévi szinttől. Az MBI piaci részesedés 26,62% volt 2010 decemberében. Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétele („blended ARPU” index) 4,1 százalékkal csökkent 2010 harmadik negyedévéhez képest. A költséghatékony működés mellett a mobilinternet-előfizetések számának növekedése és a Családi Csomag folytatódó sikere is hozzájárult a negyedik negyedévi árbevétel stabilizálásához.

Az EBITDA egyszeri tételek levonása előtti nominális összege 10,4 milliárd forinttal csökkent 2009 negyedik negyedévével összehasonlítva, elsősorban az értékesítési költségként elszámolt 9,9 milliárd forintos távközlési különadó miatt. A csökkenés többi részét a kimenő hívásokból származó árbevétel visszaesése okozta, ezt részben ellensúlyozta a szervezet-átalakítás és a folyamatos költséghatékonysági intézkedések nyomán csökkenő működési költség.

„Változatlan lendülettel folytatjuk mobilhálózatunk fejlesztését, és mindent megteszünk azért, hogy korszerű technológiánkkal vezető pozíciót szerezzünk a mobil széles sávú szolgáltatások piacán. Országszerte végrehajtott beruházásaink hozzájárulnak Magyarország gazdasági növekedéséhez, de ehhez szabályozási lépések szükségesek mint a frekvenciadíjak reformja, új frekvenciasávok megnyitása valamint átláthatóbb, kiszámíthatóbb adózási környezet” – nyilatkozta Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója. A hálózatfejlesztési projekt fontos mérföldkőhöz érkezik márciusban – ekkor kerül sor ugyanis az új hálózat első bázisállomásainak tesztelésére. Az LTE-képes rendszer 2012 nyarától lesz országos szinten elérhető.

A beruházási költségek 1,1 milliárd forinttal maradtak el 2010 negyedik negyedévében az egy évvel korábbitól. Az EBIT összege 12,8 milliárd forinttal volt alacsonyabb mint 2009 negyedik negyedévében a kisebb EBITDA és a hálózatmodernizáció miatt megemelkedett értékcsökkenési költségek miatt.

Azóta történt

Előzmények