Javulnak a Telenor számai

Az egy évvel korábban elért árbevételnél közel 2 százalékkal alacsonyabb, 41,7 milliárd forintos forgalmat jelentett a Telenor Magyarország az idei harmadik negyedévre. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) meredek 25 százalékkal, 15,8 milliárd forintra apadt, míg az üzemi eredmény (EBIT) bő 33 százalékkal, 9,1 milliárd forintra zuhant.

A mobilszolgáltató üzleti eredményességének látványos romlása javarészt a tavaly október végén váratlanul bevezetett távközlési különadó számlájára írható. 2010 harmadik negyedéve volt az ágazati válságadó előtti utolsó trimeszter, ezt követően a vállalat EBITDA-rátája a korábbi 50 százalék közeli szintről 35 százalékra süllyedt.

A vállalat árbevételének (NOK-ban) és EBITDA-rátájának alakulása
A vállalat árbevételének (norvég koronában) és EBITDA-rátájának alakulása

Az idei harmadik negyedévben a Telenor körülbelül 2,5 milliárd forint távközlési különadót fizetett, az EBITDA-rátája 37,8 százalék volt – a legmagasabb az adó bevezetése óta. További biztató jel, hogy a társaság forgalma az előző negyedévhez képest több mint 5 százalékkal nőtt. Ez Christopher Laska vezérigazgató szerint elsősorban a mobilinternet-előfizetői szám és az e szolgáltatásból származó árbevétel növekedésének köszönhető. Azt, hogy a mutató nem érte el az egy évvel korábbi szintet, a szolgáltató szabályozási és gazdasági tényezőkkel, konkrétan a hívásvégződtetési díjak csökkentésével és a magyar háztartások alacsonyabb vásárlóerejével magyarázza.

A Telenor előfizetőinek száma az időszakban 13 ezerrel csökkent, de az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétele (az ún. „blended ARPU” index) az előző negyedév 3526 forintos szintjéről 3655 forintra emelkedett.

Azóta történt

Előzmények