A GVH razziázott a Telekomnál és a Telenornál

Még most sem elég világos, hogy az akciónak és a folyamatos késésben lévő vizsgálatnak mi a célja, legfeljebb találgatni lehet.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) január 26-án esti közleményben tudatta, hogy versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja a Magyar Telekom Nyrt. (Telekom) és a Telenor Magyarország Zrt. (Telenor) között létrejött, széles sávú szolgáltatásaik nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködést. Ennek keretében a GVH 2018. január 24-én előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a cégek székhelyein.

Hirdetés

A GVH gyanúja szerint a Telekom és a Telenor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által 2014. évben kiírt és lefolytatott, széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok megszerzésére irányuló versenyeztetési eljárás (árverés, pályázat) kapcsán egyeztetéseket folytatott. Az egyeztetések a pályázattal érintett piac előzetes felosztására, valamint a pályázati feltételekre adott ajánlataik összehangolására irányulhattak. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A GVH közleménye szerint az eljárás lefolytatását a közérdek védelme teszi szükségessé, figyelemmel a vállalkozások piaci szerepére, az általuk nyújtott szolgáltatások jellegére, a magatartás által potenciálisan érintett előfizetők jelentős számára és a feltételezett jogsértés súlyára. Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A GVH hangsúlyozza, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A hwsw.hu alapos elemzése tartalmazza a vállalatok reakcióit is. Mindkét cég arra hivatkozik, hogy a törvényesség messzemenő tiszteletben tartásával jártak el: a Telenor nem kívánta érdemben kommentálni a rajtaütést, a Telekom már részletesebben hivatkozik arra, hogy szó sincs kartellezésről, a megállapodás egyrészt törvényes volt, másrészt a fogyasztók és az ország érdekeit szolgálta.

Azóta történt

Előzmények