Megalkották a holografikus hívás illúzióját

Hirdetés

„Miért használnák Skype-ot, ha helyette akár egy 3D-s, holografikus képen is láthatjuk beszélgetőpartnerünket?” – a költői kérdést Roal Vertegaal, a Queens Egyetem emberek és a média kapcsolatával foglalkozó laboratóriumának vezetője tette fel felvezetésképpen. A professzor által vezetett kutatócsapat találmányának köszönhetően a közeli jövőben már a partnerünkkel történő virtuális beszélgetéseket úgy is lefolytathatjuk, hogy közben akár körbe is járhatjuk őt pont úgy, mintha élőben találkoznánk vele.

A megoldás neve Telehuman, és kicsit emlékeztet a Star Trekben látott holofedélzetre. A találmány alkatrészei között semmi újat vagy korszakalkotót nem találunk: az egésznek az alapja egy 3D-s projektor, egy 1,8 méter magas átlátszó akril henger, valamint egy konvex tükör. Tíz Kinect gondoskodik arról, hogy az embernagyságú hengerre kivetített kép 360 fokban körbejárható legyen.

A kutatók egy másik megvalósult ötlete a BodiPod. Főként orvostanhallgatóknak és az emberi test nyughatatlan vizsgálóinak lehet igazán hasznos megoldás: segítségével nemcsak körbejárhatjuk a lemodellezett testet, de „rétegeket” is lehúzhatunk róla, sőt, minél közelebb állunk a kerek kijelzőhöz, annál „mélyebbre” merülhetünk az emberi szervezetben. Egy kényelmi funkció, hogy hangutasítás által a rendszer ránagyít arra a testrészre, amelyet közelebbről is szeretnénk megvizsgálni.

Előzmények