Holnaptól tilos a rögzített telefonspam az Egyesült Államokban

Egy éves előkészítő folyamat után szeptember elsejétől hatályos az új szabályozás az Egyesült Államokban, melynek értelmében holnaptól tilos a telemarketingben az előre rögzített hanganyagokkal történő zaklatás (robocalls) a vonalas telefonokon – a mobilok esetében mindez eddig is tiltott volt.

Hirdetés

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) közleménye szerint a jövőben azok, akik kéretlen, automatizált hívásokkal próbálják meg termékeiket reklámozni, hívásonként akár 16 ezer dolláros büntetést is fizethetnek.

Nem esnek a tiltás hatálya alá a más jellegű automatizált hívások: a politikai agitáció (ezt az eszközt az elmúlt választási kampányban előszeretettel használták a pártok), a közérdekű tájékoztatás, és egyéb, az előfizető számára fontos információkat közlő robothívások (például az a szolgáltatás, amikor a késéssel induló repülőgépről kap tájékoztatást a fogyasztó). Ugyancsak kivételt képeznek a bankok, a munkaközvetítők és a legtöbb jótékonysági szervezet.

A tiltást figyelmen kívül hagyók bejelentésére az FTC egy weboldalt és egy telefonvonalat biztosít.

Az FTC hangsúlyozta közleményében, hogy a tiltás csakis az előre felvett promóciókra vonatkozik, a telefonos reklám elől menekülők számára a tiltólistára („do not call registry”) való feliratkozást ajánlják, mely biztosítja, hogy a legtöbb telemarketinges megkeresés alól mentesüljön a fogyasztó.

Azóta történt

Előzmények