Tavasszal jön az Apple nagy dobása

Apple-táblaAz Apple jövő tavasszal dobja piacra azt a tábla PC-szerű médialejátszót, melynek fejlesztéséről néhány hónapja élénken pletykál a piac és a szaksajtó – véli egy elemző. Bár a makacsul életképes híreszteléseket az amerikai gyártó – a megszokott protokollnak megfelelően – nem erősítette meg, a projekt létezését az iparágban tényként kezelik.

„Az Apple beszállítói köréből származó információink szerint a tablet gyártásának fogaskerekei lassan mozgásba lendülnek, és februárra teljes sebességgel forognak majd” – írta Yair Reiner, az Oppenheimer egyik elemzője. Aki ez alapján úgy kalkulál, hogy a termék piaci megjelenése március-április körül várható, mivel „az Apple-nek legalább 5-6 hétre elegendő készletet kell felhalmoznia a start előtt.” A szakértő szerint a nagyjából 1000 dolláros áron (kurrens árfolyamon körülbelül 187 ezer forintért) kínált készülékből a vállalat negyedévenként 1-1,5 millió darabot értékesít majd.

Reiner úgy tudja, hogy az új eszköz viszonylag nagy, 10,1 hüvelyk átmérőjű, multitouch kijelzővel rendelkezik. Ez alapján egy nagyra nőtt iPod touchra lehet gondolni, amelyen a méretesebb megjelenítő miatt kényelmesebb videót nézni vagy elektronikus könyvet olvasni. Az Apple ennek megfelelően nemcsak zeneszámokat, filmeket és játékokat, de e-könyveket is kínáló bolti infrastruktúrát tervez mögé állítani, melynek megteremtéséről már jó ideje egyeztet a könyvkiadókkal.

Az elemző szerint a cég a könyvek árából 70 százalékos részesedést ajánl a kiadóknak, és cserébe nem kér kizárólagos jogokat. Az e-könyv-piacot vezető Amazon.com általában a bevétel felét tartja meg magának, 70 százalékot csak exkluzív kiadványokért enged át a partnereinek. „Noha innovatív termék, úgy gondoljuk, hogy a Kindle nem nyerte el a könyv-, lap- és magazinkiadói ipar tetszését, mert kizárólagosságot követel, kizárja a hirdetéseket és a bevételből túl nagyot harap. A tablettel változnak majd a játékszabályok” – írja Reiner.

Szakértők szerint a vázolt menetrend nem irreális: jövőre feltehetően a gazdaság is jobb bőrben lesz már, a technológia pedig (a nagyobb méretű érintésérzékeny kijelző és az alacsony fogyasztású processzor) adott lesz egy igazán ütős termék gyártásához. Az 1000 dolláros bevezető ár ugyanakkor kicsit erősnek tűnik – jegyezték meg többen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények