Tárhelyet bővít a Wikipedia

Hardveres architektúrájának bővítésére kényszerült a Wikipedia, mivel a feltöltött képfájlok és videók mérete az utóbbi időkben rohamosan növekszik az egyre nagyobb felbontású felvételeket készítő fényképezőgépeknek köszönhetően: már nem ritka, hogy a legapróbb képek is több megabájtnyi helyet foglalnak.

Hirdetés

A tavalyi év elején a médiafájlokat tároló szerver kapacitása mindössze 2 terabájt volt, amely hamarosan 24 terabájtra bővült, mostanra pedig – haladva a korral – 48 terabájtra hízott. A tárhely méretének radikális növelésével párhuzamosan a szerkesztők által feltölthető médiaállományok mérete 20 megabájtról 100 megabájtra emelkedett. Habár a szervereken e célra jelenleg lefoglalt mennyiség mindössze 5 terabájt, a Wikipediát működtető nonprofit Wikimedia Alapítvány gyors méretbeli növekedésre számít.

Egyre gyakrabban bukkannak fel például akár félórás időtartamra nyúló zenei anyagok, valamint szerzői jogvédelem alatt nem álló dokumentumfilmek is. A Wikipedia szeretné, ha a jövőben az oldal szerkesztői nagy felbontású videókat is publikálhatnának – azonban amellett, hogy ez könnyen kapacitásbeli problémákat eredményezhet, az oldalnak meg kell birkóznia a nagy fájlok mozgatásának nehézségeivel is. A jövőbeli célok között szerepel még az oldalak könnyebb kezelhetősége, a tartalmak egyszerűbb szerkeszthetősége, valamint az online enciklopédia integrálása olyan közösségi médiaoldalakkal, mint például a Flickr.

Az új szervereket a Wikimediát különféle kedvezményekkel és adományokkal is segítő Sun állította üzembe; az adatközpontok jelenleg az Egyesült Államokban, Hollandiában és Dél-Koreában találhatóak.

Azóta történt

Előzmények