Zabálja az áramot a Chrome, alig kér enni az Edge

Böngészést imitálva és HD videót nézve is bizonyítja a Microsoft, hogy a Google böngészője fogyasztja a legtöbbet.

Tavaly óta több intézkedést is tett a Google, hogy valamelyest csökkentse a legnépszerűbb böngésző energiaéhségét. Hiába azonban a háttérbe tolt fülekkel kapcsolatos memóriavágás, a processzorterhelés csökkentése, a Flash visszaszorítása, továbbra is pusztítóan habzsolja az akkumulátorokat.

Mivel a funkcionalitás és a kiegészítők terepén is toronymagasan vezet a konkurencia, a Microsoft az egyetlen eszközt veti be, amivel az Edge legyőzheti társait: egyszerűen annyit állítanak, hogy a Chrome 70 százalékkal, a Firefox 43 százalékkal, míg az Opera 17 százalékkal hamarabb üríti ki a telepet, mint a redmondi származású versenyző.

Erre kétféle tesztet vetett be a vállalat, egyikben automatikus böngészést, másikban HD videót pörgettek órákon át. A Windows 10-es gépek telemetriás adatait felhasználva a szintetikus kísérletezés mellett az ügyfelek adatait is összevetették. A bő egy hónap múlva, nyár második felében érkező ünnepi frissítőcsomag elvileg még tovább optimalizálja majd az MS böngészőjének fogyasztását, addig is lehet otthon kísérletezni, vagy hihetünk a redmondi méréseknek, statisztikáknak.

Ahol a Chrome 4 óra 20 percig bírja, ott a Firefox 5 óra 10 percig szórakoztat, az Opera (akkukímélő módban) majd' 6 óra 20-at produkál, az Edge pedig még erre is ráver hatvan percet, így 7:22-ig húzza a telep töltés nélkül.

Azóta történt

  • Integrált reklámblokkoló az Operában, minden platformon

    A böngésző fejlesztői úgy érzik, a hirdetések már a felhasználói élmény rovására mennek, ami ellen drasztikus módszerrel léptek fel.

  • Hatalmasat gyorsult az Opera

    A legújabb verzió spórol az akkumulátorral, és egy szempillantás alatt elindul. A fejlesztői változatba pénz- és architektúraváltó is került.

  • Kipróbálható az Opera Neon

    Az új böngésző látványos, ám rendkívül fapados. A fejlesztés ezen szakaszában ez megbocsátható, de sokat kell még dolgozni rajta, hogy valódi alternatívát jelentsen.

  • Független teszt alatt a böngészők

    Mindegyik cég állítja, saját megoldása a legjobb. Most kiderült, hogy akkumulátorkímélés szempontjából melyik mit tud.

Előzmények