Táblagéppel erősít a vállalati piacon a Cisco

Magyarországon a múlt héten tartotta első táblagépének bemutatóját a Cisco. A Cius névre keresztelt készülék – melyet előszeretettel hívnak házon belül is cicusnak – kifejezetten a jelenlegi ügyfélkörnek szól, végfelhasználók felé nem terveznek értékesítést. Ez érthető is, hiszen a Cius meglehetősen különleges darab a táblagépek piacán, hiszen az elsődleges cél nem az volt, hogy minél erősebb hardver kerüljön egy vékony készüléktestbe, hanem egy olyan üzleti megoldás létrehozása, amelynek segítségével egyfajta hordozható vékonykliensként tekinthetünk a termékre.

Természetesen a Cius hardvere is érdekes, hiszen a több mint félkilós (534 gramm), 7 inches WVGA kijelzővel felszerelt masinát 1,6 GHz-es Intel Atom processzor hajtja meg, a könnyed működést 1 GB RAM segíti. A gépen az Android operációs rendszer 2.2.2-es verziója fut, ami messze nem a legújabb, ugyanakkor a Cisco igen komoly szoftveres fejlesztéssel hangolta össze meglévő üzleti szolgáltatásaival. A Cius cserélhető akkumulátorral rendelkezik, amely 4960 mAh teljesítményű, s természetesen az Android által megkövetelt hardveres igényeknek is megfelel, így található benne GPS-vevő, WLAN-kompatibilitás, microSD-foglalat (a belső tárhely 32 gigabájtos), 3,5 mm-es jackkimenet, illetve microUSB-csatlakozó is. Ezen felül nagyon fontos tudni, hogy a CIsco saját csatlakozót is tett a masina aljára, amivel könnyedén hozzáilleszthetjük a gépet egy asztali állomáshoz, hogy IP-telefonként is működhessen.

A hazai Cius táblagépek egyelőre wifi-only kiszerelésben érhetőek el, de hamarosan lesz 3G-s verzió is, amelybe SIM helyezhető, az Egyesült Államokban pedig már elérhető a 4G-s változat is, amely természetesen a későbbiek folyamán Európában is megjelenik, ha a mobilhálózati fejlesztések a kívánt ütemben haladnak. A Cius micro HDMI-kimenetet is kapott, ami azért különösen fontos, mert ezzel lehetőség nyílik 720p felbontású videohívások kivitelezésére is - ehhez nyilvánvalóan nem árt, ha egy jó felbontású monitor is van a közelben.

Miután a Cisco a vállalati ügyfélkör számára szeretné értékesíteni a berendezést, kiemelten fontosnak tartják a biztonságos adatátvitelt. Ennek érdekében integrálásra került a Cisco AnyConnect VPN Security és a felhasználási jogkörök is menedzselhetők. Letiltható policyból a kamera, a microSD, sőt, a hivatalos alkalmazásbolt, az Android Market is. A Cisco saját online áruházat is indított AppHQ néven, ahol olyan programokat helyeznek el, amelyeket előzőleg a cég alaposan letesztelt, s amelyek hatékonyan növelhetik a Cius munkahelyi felhasználását.

A Cisco együttműködési alkalmazások átfogó köréhez kínál integrált elérést, így például a Cisco WebExhez, a Cisco Quad közösségi szoftverekhez, a Cisco Jabber üzenetküldő szolgáltatásaihoz és a Cisco TelePresence virtuális konferenciák világához. Miután a táblagéppel távoli asztali kapcsolat is létrehozható, a Cisco úgy is tekint az eszközre, mint egy hordozható vékonykliensre, amely a dokkolóba való behelyezést követően alkalmas arra is, hogy teljes értékű munkaállomásként működjön, hiszen billentyűzet, egér és monitor is ráköthető.

A Cius ára 730 dollár, de mivel a vállalati ügyfélkör számára kerül értékesítésre, ezért ez igen tág határok között mozoghat attól függően, hogy milyen egyéb Cisco berendezésekkel és alkalmazásokkal együtt lehet majd értékesíteni.

Azóta történt

Előzmények