Olcsóbb lesz a külföldi netezés a T-Mobile-nál

Komoly hullámokat indított el a Deutsche Telekom a mobiltávközlési piacon, amikor idén februárban a Mobile World Congress 2011 kiállításon bejelentette: olyan átalánydíjas mobilinternet-ajánlatokat vezet be az idén, melyekkel a jelenlegi díjaknál jóval olcsóbban lehet majd adatforgalmat bonyolítani az EU tagországaiban. Ezeket elsőként, március 1-jétől Németországban tették hozzáférhetővé, a nemzetközi leányvállalatoknál pedig július 1-jétől jelennek meg.

Amint a T-Mobile Magyarország mai közleményéből kiderül, ekkortól a szolgáltató magyar ügyfelei is kihasználhatják majd a kedvezőbb adatroaming-tarifákat. A Travel & Surf márkanevű napi és heti adatdíjcsomagok 29 országban – az EU 26 államában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon – vehetők igénybe, az adott ország területén működő Magyar Telekom-partnerek hálózatain. A csomagokban foglalt adatforgalom internetezésre, e-mailezésre vagy wapozásra használható fel.

Ahogy februárban bejelentették, három csomagból lehet választani. A 24 óráig érvényes Travel & Surf S díjcsomag 690 forintért 10 MB adatforgalmat tartalmaz, míg a szintén egy napra szóló Travel & Surf M 1990 forintért 50 MB-ot. Ezeket a csomagokat az előfizetéses és Domino kártyás ügyfelek is megrendelhetik. Ezeken kívül létezik majd egy kizárólag havidíjas előfizetők számára elérhető konstrukció is, az egy hétre 250 MB forgalmat tartalmazó Travel & Surf L, amely 10 590 forintba kerül.

A hazai árak csalódást okozhatnak a szolgáltató ügyfeleinek, hiszen Németországban a két kisebb csomag napi díja 1,95, illetve 4,95 euró (1 euró = 268 forint). A legkevésbé azonban a heti csomag esetében sikerült tartani az eredeti tervet: a Deutsche Telekom februári bejelentése még úgy számolt, hogy ez 14,95 euróba kerül majd.

A szolgáltató közleménye szerint az ajánlatok előnye, hogy túlforgalmazási díj nincs, azaz nem lehet túlkölteni. A két kisebb csomag esetében a forgalmi limit elérésekor az adatforgalmazást leállítják, a Travel & Surf L esetében pedig limittúllépésekor a letöltési és feltöltési sávszélességet korlátozzák 32 kbps-ra az egyhetes érvényességi idő végéig. A csomagban foglalt adatforgalom eléréséről az uniós szabályozásnak megfelelően értesítik a felhasználókat. (Természetesen Magyarország területén a Travel & Surf csomagok nem használhatóak.)

Hasonló adatroaming-díjszabást vezetett be nemrég a Vodafone Magyarország is. Az operátor által kínált MobilWeb Napijegy Külföldön csomag 15 európai országban biztosít napi 10 MB-nyi adatforgalmat 690 forintért, míg a MobilWeb Külföldön – egyéves hűségnyilatkozat vállalása mellett – 1690 forintos havi előfizetési díjért vehető igénybe. E tarifacsomag napi 50 MB adatmennyiséget foglal magában, havi összesítésben így akár több mint 1 GB adatforgalom felhasználása válik lehetővé az EU országainak bármelyikében, valamint Horvátországban és Svájcban is.

Azóta történt

Előzmények