Szuperszámítógépet klónoztak a felhőből

Egy szívbetegséggel kapcsolatos tanulmány érdekében a Google-felhő segítségével klónozott szuperszámítógépet a Harvard tudósa.

A Harvard egyik tudósa egy szívbetegséggel kapcsolatos tanulmányt folytatott, a munkájához pedig a Google felhős platformjáról klónozott le egy szuperszámítógépet. A jelentések szerint hiány lehet az erőteljes számítási erőforrásokból, így más kutatók is követhetik ezt a példát a munkájuk felgyorsítása érdekében.

Petros Koumoutsakos professzor egyébként egy terápiát szimulált, a művelethez pedig olyan nagy számítási kapacitás kellett, amelyhez általában szuperszámítógépre van szükség. Egy szimulációt tudtak volna futtatni ilyenen, de további finomításokra lett volna szükségük, ami további hozzáférést igényelt volna. A tanulmányhoz szükséges szuperszámítógépek szintjét azonban csak pár darab üti meg az USA-ban. Mivel ilyenből kevés van, az egész tudományos szakma nehézségekbe ütközött, állítja a Citadel Securities.

Mivel nincs elég a hatalmas teljesítményű szuperszámítógépekből, a tudósok és a cégek a jelentések szerint a nyilvános felhő irányába fordultak.

Ezeket persze nem ilyen jellegű terhelésre tervezték, hanem olyan apró feladatokra, mint videók streamelése, weboldalak kiszolgálása vagy adatbázisok elérhetővé tétele. A Google Cloud szakemberei szerint ennek ellenére kezdenek rájönni az emberek, hogy a felhő nagy lehetőséget rejt a problémamegoldások, tudományos feladatok ás számítások, produktivitások terén is. Persze a szuperszámítógépekhez hasonló működés biztosításához szoftveres, hálózati és hardverszintű változtatásokra is szükség van.

Előzmények