Sztegó 1.5: a szteganográfiai játék folytatódik!

A szteganográfia az adatrejtés művészete. A cél ez esetben az, hogy a kommunikáció tényét rejtjük el, nem pedig annak tartalmát, vagy a küldő, címzett személyét. Ebből következik, hogy a szteganográfia egyik lehetséges alkalmazása a privát adatok védelme. Ezt az elgondolást szeretnék népszerűsíteni a játék támogatói és készítői.

Hirdetés

A PET Portál és IT café közös szervezésű Sztegó 1.5 játéka a Hacktivity 2009 konferencián indult, ahol a játék igen sokak érdeklődését felkeltette: több mint 250-en nézték meg a játék első szintjét. A nagy érdeklődés ellenére – hiszen a konferencia látogatói több színvonalas játék közül választhattak, s természetesen az előadásokat is figyelték – a játékot a két nap alatt senkinek sem sikerült végigvinnie, noha próbálkozók szép számmal akadtak. Ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy meghirdetik a játékot nyilvánosan is, és meghosszabbítják a határidőt két héttel: a játékot jövő vasárnap (október 4.) éjfélig lehet végigjátszani.

A most folyó verseny a január végén indult szteganográfiai játékhoz  hasonlóan zajlik: a játékosoknak öt, az interneten elrejtett szinten kell túljutniuk, hogy végigvigyék a játékot. Az egyes szintek végigjátszása adja meg mindig a következő szint címét, amit valamilyen trükkös módon, szteganográfiai módszerekkel rejtettek el a készítők: úgy tették bele a weboldalakba a címeket, hogy azok egyértelműen nem fedezhetőek fel, némi gondolkodásra, kísérletezésre, vagy épp csak egy kis szemfülességre van szüksége a játékosoknak. Az első szint megkeresése egyből egy feladvány: a PET Portál kezdőlapjának kódjába rejtették el annak címét.

A játék átvezetőként szolgál a Sztegó 2.0 játékhoz, és értékes nyereményekkel fog folytatódni egy későbbi időpontban.

Díjak:

1. PET Portál és az IT Café ajándékcsomagja (többek között egy 120 gigabájtos külső winchester, pendrive, könyvajándék és néhány apróság)
2.  PEN DRIVE 8GB USB2.0 SILICON POWER Touch 850 TITANIUM (az ASC Vezetői és Informatikai Kft. ajándéka)
3. Hacking Exposed: Network Security Secrets and Solutions című könyv (a McAfee ajándéka)

Azóta történt

Előzmények