Ipari hálózati védelmi megoldásokat fejlesztettek az SZTE részvételével

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejlesztett a Balasys IT Zrt. korszerű technológiákat ötvöző, ipari környezetre optimalizált kiberbiztonsági feladatokat ellátó hálózati védelmi megoldásokat.

A felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága által az MTI-nek átadott közlemény hangsúlyozza, hogy az ipari automatizálási és folyamatirányítási rendszerek biztonságának fenntartása napjaink egyik legnagyobb kihívását jelenti.

Hirdetés

Ezek a rendszerek nem csupán a termékgyártásban, hanem a kritikus infrastruktúrák, atomerőművek, vízművek, vagy a villamosenergia-szállítás irányításában is alapvető szerepet játszanak. Egy ilyen rendszer elleni sikeres támadás nemcsak anyagi károkat okoz, hanem a környezetben vagy akár emberéletekben számolva is súlyos veszteségek keletkezhetnek.

Az informatikai vállalkozás és az egyetem közös projektjében olyan eszközt fejlesztettek, amely képes az ipari hálózatok adatforgalmát valós időben monitorozni, a lehetséges támadásokat azonosítani és kiszűrni. A több komponensből összeállított eszköz önmagában is kiemelt biztonsági megoldásokkal megerősített platform. A klasszikus tűzfal megoldásokkal és szignatúra alapú – mintakeresést alkalmazó – behatolás detektorral rendelkező eszközt olyan gépi tanulásra támaszkodó megoldásokkal egészítették ki, amelyek ismeretlen támadások kiszűrésére is használhatók, a hálózati forgalom szokásostól eltérő jellegének azonosításával.

A projekt során az SZTE kutatóinak feladata az eszköz hálózati behatolás detektorának fejlesztése volt. A szignatúra alapú és a gépi tanulásra épülő modult is az egyetem szakemberei készítették. A szakemberek a hálózati anomália detektor elkészítéséhez a legújabb kutatási eredményekre támaszkodtak, önálló vizsgálatokkal elemezték a modellek alkalmazhatóságát majd adaptálták azokat a platform sajátosságaihoz.

A kutatási munka során megszerzett tudás, az így kidolgozott modellek és adattranszformációs eljárások szilárd alapot nyújtanak további hasonló biztonsági szoftverrendszerek fejlesztéséhez, illetőleg minden olyan fejlesztési feladathoz, ahol a szokásos viselkedéstől eltérő minták azonosítására van szükség.

A tavaly év végén zárult, 1,058 milliárd forintos projekt költségeiből több mint 765 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása fedezett.

A Balasys IT Zrt. Közép-Európa egyik vezető IT-biztonsági gyártója, 2000-ben a világ első moduláris proxy tűzfalával vált ismertté. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 53 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás értékesítési árbevétele 2021-ben 1,399 milliárd forint volt, ami több mint 18 százalékkal magasabb a 2020-asnál. A cég 2020-ban 31,7, 2021-ben 72,5 millió forint adózott eredményt ért el.

Előzmények