Hirdetés

Szövetségbe forrt mobiltévések

A kézikészülékekre történő digitális videósugárzást lehetővé tevő DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia támogatására a Nokia gyártói szövetségett hívott életre, partnerei ebben az Intel, a Motorola, a Texas Instruments és a Modeo. A szervezet neve Mobil DTV Szövetség és elsődleges piacának az észak-amerikai kontinenst tekinti, ahol minél hamarabb be akarják indítani a mobiltelefonokra és egyéb hordozható készülékekre sugárzott tévéadásokat.

A DVB-H technológiának köszönhetően a digitális mobiltévézésből kihagyhatók a szolgáltatók hagyományos mobilhálózatai, ugyanis segítségével a készülékek közvetlenül a sugárzott televíziós jeleket fogják. Ez egyrészt megoldja a szolgáltatók kapacitásgondjait, hiszen a sugárzott adatforgalom nem terheli a hagyományos hálózatot, így akár többmillió hordozható készülék is veheti ugyanazt az adást. Másrészt az on-demand tévéprogramok szolgáltatásával új bevételi forrást biztosít a mobilcégeknek, amire azoknak nagy szükségük van, hiszen a hagyományos hangszolgáltatásért pár éven belül már egyszerűen képtelenség lesz bárkitől is pénzt kérni.


A Nokia N92-es a DVB-H technológia segítségével már közvetlenül, a mobilhálózat kikerülésével veszi a tévéadásokat, és jeleníti meg 2,8"-os képernyőjén. (2005. november 2., Barcelona. Fotó: Reuters)

A Mobil DTV Szövetség tíznél is több kísérleti DVB-H hálózatot felügyel, amelyek egy részénél már be is fejeződtek az első tesztek. Többek között Ausztráliában, Finnországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban folynak az új technológia tesztjei. A legfőbb piacnak számító Egyesült Államokban várhatóan 2007-re épül ki a DVB-H infrastuktúra.

Azóta történt

Előzmények