Szóból ért...? – Ember, gép, nyelvtechnológia a Mindentudáson

Kornai András matematikus, nyelvész tart ma este előadást Szegeden, a Mindentudás Egyeteme soron következő programján.  Az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója, a BME címzetes egyetemi tanára, a Bostoni Egyetem számítógép-tudományi tanszékének és a Harvard Egyetem Kvantitatív Társadalomtudományi Intézetének kutató munkatársa elsősorban olyan területeken lett elismert nemzetközi szaktekintély, mint a mondatok közvetlen összetevős szerkezetének matematikai vizsgálata, a beszédfelismerésben használatos ún. rejtett Markov-modellek kiterjesztése az írásfelismerésre és új technikák bevezetése az információkinyerésben és -visszakeresésben. Kornai egyébként tagja az amerikai számítógépes nyelvészek társaságának is (rövidesen a matematikai nyelvészeti csoport következő elnöke lesz), ezen kívül tagja a számítógéptudósok társaságának, a villamosmérnökök szövetségének, a Bolyai János Matematikai Társulatnak és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak. Három monográfia szerzője, négy kötet (társ)szerkesztője és mintegy hatvan cikk (társ)szerzője.

Hirdetés

A beszélő és az embert megértő számítógép a sci-fi világából lassan átvonul a hétköznapi életbe. Ma már nehéz úgy információt szerezni, hogy első körben ne számítógéppel kerülnénk kapcsolatba. Miközben szöveges dokumentumokat írunk, automatikusan ellenőrizzük a helyesírást. Internetes keresőt használva több nyelv- és beszédtechnológiai alkalmazást is mozgósítunk, mint például a szótövezést vagy az információkinyerést. Ezek az alkalmazások láthatatlanul dolgoznak a háttérben, és jelentősen megkönnyítik a munkánkat. Az előadás az ilyen alkalmazások elméleti alapját, működési mechanizmusait mutatja be az információelmélettől a mai modern nyelvelméletekig.

Időpont: 2011.02.08. - Szeged - 20:00 óra

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Kongresszusi Központ, 6722 Szeged, Ady tér 10.

A Mindentudás Egyeteme 2.0 rendezvényei díjmentesen látogathatóak, jelentkezni a mindentudas.hu weboldalon lehet.

Azóta történt

  • Ray Bradbury előtt tisztelegtek az E3-on is

    „A legnagyobb öröm az életemben, mikor felébredve rohanok az írógéphez, mert valamilyen új ötletem támadt. Az érzés még mindig ugyanolyan, mint mikor 12 voltam.”

Előzmények

  • Indul a Mindentudás Egyeteme 2.0

    Újraindul a hatalmas sikerű sorozat, melynek keretében a legkiválóbb magyar kutatók tartanak előadásokat a különféle tudományterületek legújabb eredményeiről.