Szimulált crackertámadást indítottak az USA elektromos hálózata ellen

Hirdetés


Forrás: AP

Egy amerikai kormányzati videóról szóló hír járja be a sajtót, mely filmen az látható, hogy egy crackertámadás következtében az elektromos hálózat egyik turbinája elpusztul.

Az Idaho National Laboratory által készített videó tegnap jutott el az AP hírügynökség birtokába, s a „Csak belső használatra!” felirattal ellátott anyagot például Dick Cheney alelnöknek is eljuttatták a hírügynökség információi szerint. Amit Yoran, a Bush-kormányzat korábbi kiberbiztonsági főnöke (U.S. cybersecurity chief) – aki igyekezett roppant visszafogottan nyilatkozni – egy interjúban elmondta: a felvételek elkészítésével az volt a cél, hogy az infrastruktúra, így az elektromos hálózat crackerek általi veszélyeztetettségét, sérülékenységét demonstrálják, hiszen – bár véleménye szerint jogosak az aggodalmak – a bitek által okozott kár akkor igazán látványos, ha a valódi cél, tehát például egy turbina lángol.

Az Aurora Generator Test-nek nevezett akciót márciusban vezényelték le, és mesterséges körülmények között idézték elő a szimulált támadást, mely a SCADA-rendszerek (Supervisory Control and Data Acquisition – felügyelet-irányítás és adatgyűjtés) sebezhetőségére kíván rámutatni. Egyelőre még semmi bizonyíték nincs arra, hogy akárcsak megközelítőleg hasonló támadást indítottak volna az amerikai infrastruktúra elemei ellen, ám a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek az ipari vállalatoknak a rendszereit kevesebbszer és jelentősen kisebb alapossággal monitorozzák, mint más nagy hálózatokat, így tehát bármikor áldozatul eshetnek egy támadásnak. Stan Johnson, az amerikai elektromos rendszer biztonságáért felelő társaság munkatársa viszont úgy véli, a video olyan képeket mutat, amelyek messze állnak a valóságtól, s bár valóban tartanak támadásoktól, szervezete az eddigi munka során már nagyon sok kockázati elemet kiszűrt.

A Bush-kormányzat vezető távközlési tanácsadói már évek óta figyelmeztetnek egy, az elektromos hálózat ellen indított terrortámadás veszélyeire, s egyre hathatósabban sürgetik az ilyen rendszereket üzemeltetőket, hogy komolyan készüljenek fel egy ilyen lehetőségre – júliusban a szövetségi energiaügyi hivatal már javaslatot is tett arra, hogy készüljenek a megelőzést és védekezést segítő szabványok.

Azóta történt