Egy hasznos tipp kémiatanároknak

A frissen lezárt 2014-2015-ös tanévet értékelte Czunyiné Bertalan Judit, ahol azt mondta: „tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével.”

Hirdetés

A fenti mondatok kapcsán amellett, hogy felhívjuk a figyelmet, az államtitkár asszony a közömbösítés folyamatát írta le, azon is érdemes elgondolkozni, hogyan lehetne izgalmasabbá, érdekesebbé, vagy legalább látványosabbá tenni a kémiaórákat a diákok számára. A többször megnyirbált iskolai költségvetések hatására egyre kevesebb a kísérlet, ami felkelthetné a tanulók érdeklődését. A chemistry-blog azonban egy olyan módszerrel segít, ami nem terheli az oktatási intézmények amúgy is szűkös forrásait.

Nem látványos benzol molekula
Nem látványos benzol molekula [+]

A molekulák ábrázolását oldhatják meg szebben azok, akik veszik a fáradtságot, hogy azokat a Microsoft PowerPoint alkalmazásában szerkesszék meg. Egy kis árnyék, némi könnyed háromdimenziós effektezés után például így is kinézhet a benzol ábrája:


Látványos, de nem tökéletes benzol molekula[+]

A folyamat lépéseit részletesen leíró blogbejegyzés ezen a linken érhető el. Léteznek egyébként más módszerek is, amennyiben van lehetőség egyedi program használatára, az Avogardo molekula-szerkesztő és modellező alkalmazása talán még könnyebb és gyorsabb eredményre vezet.

Avogardoban készült benzol molekula
Avogardoban készült benzol molekula [+]

Azóta történt

Előzmények