Nem fogy a DVD, fizessetek akkor jogdíjat a telefon után!

Roppant mód elégedetlenek a svéd szerzőijog-védő szervezetek, mivel saját kimutatásuk szerint az üres hordozókra kirótt jogdíjakból befolyó jövedelmük két év alatt a felére esett vissza: míg 2007-ben körülbelül 28 millió dollárnyi korona folyt be, addigra 2009-ben már csak ennek körülbelül ötven százaléka.

A magyar Artisjushoz hasonló nagy szervezet, a Copyswede most határozottan lépett fel emiatt, s úgy vélik, a technológiai változásoknak köszönhető, hogy a bevétel jelentős mértékben csökkent: a lemezek helyett ma már az emberek a fájlmegosztó oldalakat kedvelik és használják, illetve az illegálisan megszerzett zenéket a mind nagyobb tárolókapacitású mobil eszközeikre mentik, nem lemezekre – nyilatkozta Mattias Åkerlind, a szervezet vezetője egy hírügynökségnek. A Copyswede jogdíjat szed be bizonyos fajta merevlemezek, az üres lemezek (CD, DVD), valamint az MP3-lejátszók után, ám mivel ez a jövedelem a fentebb ismertetett módon lecsökkent, ezért azt kezdeményezik, hogy terjesszék ki a jogdíjfizetési kötelezettséget minden olyan eszközre, technológiára, melyen/mellyel zenéket, filmeket lehet tárolni. Úgy gondolják, a díjat ki kell vetni a ma már nagy tárhellyel rendelkező a telefonokra is. Elképzelésük szerint minden olyan telefon után, mely legalább 32 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas, 100 koronát (3000 forintot) kellene befizetni a szövetségnek.

A Copyswede törekvése egyelőre zátonyra futott, mivel a kereskedők mereven ellenállnak, ugyanis ezt az összeget nyilvánvalóan a vásárlókra kellene ráterhelniük. A szervezet ugyanakkor nem adja fel, s abban bíznak, hogy sikerül a törvényhozást egy új szabályozás meghozatalára rávenniük.

Magyarországon valójában irigyelhetjük a svédek problémáit, mivel hazánkban már jó ideje fizetik a vásárlók ezt a díjat: a 64 megabájt kapacitást meghaladó multifunkcionális telefonok után a jogdíj megfizetése kötelező. Azt érdemes megjegyezni, hogy a svéd jogvédők követelése jelentősen feljebb tolná a határt, mint a magyar szabályozás, emellett feleakkora lenne a kért díj egy sokkal gazdagabb országban, mint amit ma Magyarországon fizetünk, ám az ottani kereskedelmi szervezetek még ezt is elutasítják.

jogdíj
Nagyításhoz klikk! a képre (10. pont)

Azóta történt

Előzmények

  • Az Artisjus válaszol 3. – ami eddig kimaradt

    A szerzői jogdíjakról és a fájlcseréről szóló interjúnk kapcsán a fórumban felvetett újabb kérdésekre válaszol a jogvédő egyesület jogásza.

  • Az Artisjus válaszol 2.

    A szerzői jogdíjakról és a fájlcseréről szóló interjúnk kapcsán a fórumban felvetett kérdések második felére válaszol a jogvédő egyesület jogásza.