Növekvő darabszám, de csökkenő bevétel a szerverpiacon

Jelentősen csökkent a közép- és felsőkategóriás szerverek iránti kereslet 2013 utolsó negyedévében az egy évvel korábbi eladásokhoz képest, áll az IDC és a Gartner által kiadott legfrissebb szerverpiaci jelentésben. Az IDC szerint a bevétel 4,4 százalékkal 14,2 milliárd dollárra mérséklődött, de az eladott darabszám 8,2 százalékkal 2,5 millió darabra nőtt. Az eltérő mérési módszert alkalmazó Gartner szerint a bevétel 6,6 százalékkal, 14,62 milliárd dollárról 13,66 milliárd dollárra esett vissza, miközben a darabszám 3,2 százalékkal 2,5 millióról 2,58 millióra emelkedett.

Hirdetés

A teljes 2013-as év tekintetében az IDC rekord mértékű, összesen 9 millió darabos értékesítést mért (3,2 százalékos növekedés), de 2012-höz képest a bevétel 4,4 százalékkal 49,7 milliárd dollára csökkent. Sorozatban ez már a negyedik negyedév volt, amikor csökkent a bevétel, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a drága szerverekből látványosan egyre kevesebb fogyott, ahogy sok vásárló egyrészt a 2014 elején várható új és nagyobb teljesítményű hardverekre vár, másrészt ahol lehet, olcsóbb megoldásokra próbál átállni. Az egyszerűség és átláthatóság kedvéért az alábbiakban az IDC számait fogjuk használni.

Az olcsóbb szerverekből származó bevétel a negyedik negyedévben főleg az x86-alapú megoldások egyre nagyobb térhódításának köszönhetően 8 százalékkal 10,2 milliárd dollárra nőtt, azaz a teljes szerverpiac bevételének nagyjából kétharmadát adta. Eközben a közép- és felsőkategóriás rendszerek forgalma éves összehasonlításban meredeken, 19,6 százalékkal 1,2 milliárdra és 28,5 százalékkal 2,5 milliárdra esett vissza.

A gyártók között a HP egy év alatt átvette a vezetést az IBM-től, az x86-os szerver üzletágát a Lenovónak értékesítő vállalat ugyanis 2012 utolsó negyedéves 35,9 százalékos piaci részesedés után tavaly év végén már csak 26,8 százalékát birtokolta a teljes szerverpiacnak. Ennek megfelelően a szerverekből származó bevétel is alaposan megcsappant, 5,34 milliárd dollárról 3,82 milliárdra. A HP ezzel szemben remekül teljesített, részesedését 24,3 százalékról 26,9 százalékra növelte, bevétele 5,7 százalékkal 3,83 milliárd dollárra nőtt. A Dell kis növekedéssel tartja harmadik helyét, és a gyártó ebben az évben sokat vár tavaly nyáron bemutatott VRTX-szerverektől, ami eddigi tapasztalataik alapján pozitív fogadtatásra talált a vásárlók körében, pontos értékesítési mutatókat azonban még nem közöltek róla. Az Oracle bevételcsökkenése nem meglepő, a vállalat ugyanis az IBM-hez hasonlóan inkább a magasabb haszonnal kecsegtető felső kategóriára koncentrál, és kiszáll az olcsóbb eszközök piacáról. A Cisco elképesztő ütemben jön fel a nagyok nyakára, a korábban csak hálózati eszközeiről ismert gyártó mára árbevétel tekintetében holtversenyben a negyedik helyen áll, a szerverpiacról származó bevétele éves szinten 38,7 százalékot ugrott.

A felhőkiszolgálók egyre növekvő számának köszönhetően a linuxos szerverekből származó bevétel éves szinten 14,4 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra nőtt 2013 utolsó negyedévére, és már az összes értékesített szerver 28,5 százaléka linuxos. Eközben a unixos rendszerek forgalma hatalmasat esett, 20,2 százalékkal fogyott kevesebb belőlük, mint egy évvel korábban. A windowsos szerverek értékesítése lényegében stagnált (0,1 százalékos növekedés), és bevétel alapján a teljes piac 45,7 százalékát tudhatta magáénak.

Azóta történt

Előzmények

  • Kiszáll az x86-os szerverek piacáról az IBM, a Lenovo mindent visz

    Régóta nyílt titok volt, hogy az IBM szeretne túladni az x86-os szerver üzletágon, a Lenovo pedig a PC-gyártó részleg után ezt is megvenné, de a felek az árban nem tudtak megegyezni – mostanáig.

  • Marketingkampányt indít az Intel a felhőkiszolgálók piacán

    Az Intel tanult a mobilpiacon elszenvedett fiaskóból, és a felfutóban velő felhőkiszolgálók esetében még azelőtt egészpályás letámadást indít, hogy a konkurensek megerősödnének.