Szerverben még mindig a HP a nyerő

Hirdetés

Az IDC által közzétett szerverpiaci adatok alapján az elmúlt húsz negyedévhez hasonlóan 2007 első naptári negyedévében is a HP adta el a legtöbb szervert a világon.

A HP összesített szervereladásai 16,6 százalékkal bővültek az év első három hónapjában: a cég ennek alapján a globális szerverpiac tízes élbolyának leggyorsabban növekvő szállítója. A ProLiant-, az Integrity- és a BladeSystem-családok népszerűségének köszönhetően az első negyedévben a HP értékesítette a világpiacon eladott szerverek 33,6 százalékát.

A HP továbbra is őrzi stabil vezető pozícióját az x86-alapú szerverek szegmensében, és 45,1 százalékos részesedésével változatlanul a piac első számú pengeszerver-szállítója. Blade-szervereinek értékesítési volumene 84,9 százalékkal haladja meg a 2006. első negyedévi szintet. A HP BladeSystem c-osztályú architektúra piaci elfogadottságának és a pengeszerverek nagy teljesítményű számítástechnikában megfigyelhető térhódításának köszönhetően a HP több mint öt százalékpontos piaci részesedést vett el az IBM-től és a Delltől az előző negyedévhez képest, és a globális pengeszerver-piacra jellemző átlagos növekedési ütemnél is gyorsabban bővült.

„Az IDC mai számai jól érzékeltetik a HP erős technológiaszállítói pozícióját, és újfent bizonyítják, hogy képesek vagyunk kielégíteni és túlszárnyalni ügyfeleink igényeit. A ProLiant, Integrity és BladeSystem rendszerek forgalmának növekedése portfoliónk kiterjedtségén és kedvező ár–teljesítmény arányán túl azt is jól érzékelteti, hogy termékeink a középvállalatoktól kezdve a nagyvállalatokon át a nagy teljesítményű számítástechnikai környezeteket működtető szervezetekig, minden felhasználói szegmensben erős elfogadottságnak örvendenek” – jelentette ki az eredményekre reagálva Mark Hudson, a HP nagyvállalati tárolókért és szerverekért felelős divíziójának marketing alelnöke.

A részletek

A HP változatlanul vezet az x86-alapú szerverek piacán. 35,3 százalékos gyári árbevétele és 34,7 százalékos eladott darabszám szerinti részesedése alapján 43. negyedéve őrzi első helyét ezen a területen, s 17,6 százalékkal több gyári árbevételt könyvelt el az x86-os szerverek eladásából, mint egy évvel korábban. A nagy teljesítményű számítástechnika piacán a HP 2007 első negyedévében is megőrizte első helyét, 33,7 százalékos árbevétel szerinti részesedéssel, s bár az ágazat egészének csökkent a gyári árbevétele, a HP-nak sikerült 3,7 százalékkal növelnie forgalmát. A cég mind árbevétel, mind pedig eladott darabszám szerint élre tört az AMD Opteron processzoros szerverek piacának versenyében, emellett gyári árbevételét és értékesítési volumenét tekintve is vezet az EPIC/Itanium processzoros szerverek piacán: gyári árbevétele 39,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Az IDC felmérése szerint továbbra is a HP a világ első számú Linux szerverszállítója. A HP-UX operációs környezet erős piaci pozíciójának és az Integrity szerverüzletág növekedésének köszönhetően a HP a felső kategóriás UNIX szerverek piacán is megőrizte első helyét a gyári árbevétel és az értékesítési volumen alapján.

A konszolidált Windows, Linux és UNIX szerverszállítások és gyári árbevétel szerint szintén a HP a világ legnagyobb szerverszállítója, 33,5, illetve 32,7 százalékos piaci részesedéssel (jelenleg a világszerte eladott szerverek 97 százaléka e három operációs rendszer valamelyikét futtatja).

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények